【連登 商業電台 光明頂 討論區(六十八)】

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
濕鳩又係最後5分鐘先嚟料
佢咪係法囉
法治即係佢治
劉夢雄金句……
摸手仔都唔得
有效率呀
頭盔
Dismiss
Good bye 蛇 good night
今晚高質
都係一少撮別有用心嘅人利用中文文字蠱惑人心啫
dadada
其實關乜事呀,英文咪一鳩樣。但問題係外國人會出聲追問同會學寫嚴謹句子呀;中國人冇學同出聲追問會比人解決。例如,北美現在批左膠成日叫 tax on ultra-wealthy ,咪比人追住問囉,你喺中國試吓問,馬雲都要鳩縮
所以我認為佢想表達既, 唔係文法上, 語言學上既問題, 係語文文化既問題.
鮑SIR都話 天工開物 寫得好清晰. 陶傑都承認係冇錯, 但係呢類既文章可惜係少數, 亦唔係主流. (btw, 我好似聽過話古時既中國重文不重工, 商?)

不過陶傑都時常話, 佢既工作唔係去講嚴謹既學術, 而係要講一D簡單直接既野去達到傳理效果. 咁佢講既slogan , 好似小農DNA, 中文不適合思考, 的確容易得到注意, 夠eye catching, 容易令大眾去思考.
中文一撚樣適合思考,一樣可以好嚴謹,係中國人自已差不多先生;同樣英文一樣可以好廢,你睇政客slogan ,咪知攞,比美基本法
有無清 有搵到 倪老上光明頂嘅集數 可以share
基本法本身寫果時就特登留白,有寫普選但無講咩叫普選,無時間、無定義、無內容,不過點寫都無用,一句人大有「解釋」權已經唔洗玩
大師就真係本土文化人喇

新光戲院跨越十載,正式續約成功,令香港的私營戲院舞台能夠得以延續!因此,特別在九月十八日舉行大型記招,並向大家公佈一連串的粵劇好消息,一年內將會有六套粵劇公演!我曾經說過,二○二二年是香港和全世界運程開始穩定和好景之時,香港的舞台活動和藝術亦會非常蓬勃。新光戲院作為香港文化藝術的地標,更是一馬當先,帶着這種社會使命感,我決定在二○二二年再次發功,令香港粵劇重新燃起新的激情!

https://eastweek.my-magazine.me/main/106049?fbclid=IwAR17qVs2lSDhtcUSt-ZnDUtR5IRIxvi-VA2qwSfmeRDSG3KQa08qYDcELVI

Joe is coming
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞