[自用] Router裝AdGuardHome教學

66 回覆
19 Like 2 Dislike
Run一句Command就裝完
curl -s -S -L https://raw.githubusercontent.com/AdguardTeam/AdGuardHome/master/scripts/install.sh | sh -s -- -v
之後就係喺Browser開個Admin Page改Settings (e.g. Add Block Lists)

最後就係去Router改DNS Server做你Pi嘅IP

你覺得一個無code(?)知識嘅人整唔整到
想試下但怕唔係屋企果時屋企人上唔到網
你一日唔將Router DNS Set去AdGuard Home一日都唔會生效
你試多幾次先啟用囉, 唔洗有Coding底
感謝
多謝ching 指教🙏🏻🙏🏻
想問 Ubuntu/Linux 裝落 router 仲有咩可以搞?
(裝勁啲防火牆嗰啲可以嗎?)
肯定裝唔到Ubuntu呢啲大distro架喇
旗艦款router都係得1GB ROM
所以你部機有啱嘅firmware先好刷

防火牆可以自己set custom rule
而家用緊以下呢堆blocklist

AdGuard DNS filter
https://adguardteam.github.io/AdGuardSDNSFilter/Filters/filter.txt

anti-AD
https://anti-ad.net/easylist.txt

halflife
https://cdn.jsdelivr.net/gh/o0HalfLife0o/list@master/ad.txt

AdAway default blocklist
https://adaway.org/hosts.txt

暫時係咪冇方法可以block埋youtube廣告?

DNS設定有冇推介

Thanks
Mobile YouTube廣告要app內block
因為block YouTube啲hostname會連片都睇唔到
an/iOS: 買Premium
an: YouTube vanced
iOS: YTAdBlock tweak
好似得diversion
利申:裝咗幾年

搭單一問,上圖果堆嘢洗唔洗一定要update,
淨係装adblock落router會唔會搞到有一日自動爆rom死機?
唔一定要update
正常唔會爆ROM因為啲filter list都係txt file
但係openwrt update嗰陣會create backup
如果喺backup嗰陣爆位就會廢咗AdGuard
導致要重新裝過
而裝嘅步驟就係好似以上咁繁複
所以先建議有USB port嘅機最好裝落usb drive
我無用terminal装(我唔知router個terminal係邊),基本上我用gui裝兩個插件(adblock、luci-app-adblock)再加多個log view叫我裝嘅(唔記得咩名)就ok咗,你第一頁太多command,有d麻煩。

同埋我裝嘅係adguard唔係AdGuardHome,字眼上應該有出入。若果重新裝過d插件就fix到個problem我應該唔會搞落去usb了。最怕係死機斷流上唔到網。

話說做咩開係硬件台,明明關軟件事多
要用ssh先run到command
最多command嗰part都係set usb driver
如果你想將隻router當埋做迷你家用NAS都可以裝storage management嘅package
應該仲順過共碩嘅aicloud

我幾鍾意AGH個界面,同埋用落咁多隻adblock類服務覺得AdGuard好用過Adblock
我用synology docker裝左adguard home
set 埋encryption,手機改左dns後用5G都可以擋到廣告

免費又好洗
睇完呢個post係docker裝左隻Pi-hole
揀Pi-hole而唔揀AdGuardHome主要係因為open soruce
我就係由Pi-hole轉會AdGuard Home
Pi-hole用耐咗會有問題
AdGuard俄佬嘢?
有咩問題, 用左年幾未遇過咩問題
想問有無人用raspberry pi裝? 會唔會有問題?
試過Update唔到Pi-hole
亦都試過更新唔到Block Lists
兩次問題都用重裝解決
我用Pi 4裝AdGuardHome暫時未發現有問題
想問下用幾多GB ram版本? 想買個黎裝
1GB夠晒有凸
128MB RAM嘅router都夠做
你求其買一隻RPi咩specs都裝到
似乎裝左 wget ca-certificate 就可以update 到d lists
opkg install wget ca-certificate 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞