醫管局員工討論區66

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
都有試過報EA1 但係都係一般admin部門 又冇啲咩master可以幫到手整靚仔少少份CV
Procurement甚至HR EA1都係經驗行先 所以而家就係有啲迷茫
Admin ea已經好好 你做clinical仲難有位上
Procurement 你咪繼續試下報ea2囉
Ea1 咪試下轉field SS
你都可以睇下P&C有冇位 需求大 不過係做工程
Tbh公營機構對你係咩學歷嘅要求唔高 好多meet到entrance requirement就唔理你
你講緊我上次我係最後一個,等左半個世紀
我果時去bc 行到入去醫院即量血壓跟住又話我血壓有啲高
叫我返工之後再book返去覆診 但跟住我都冇咗回事
送假比你都唔要
如果要瘋狂OT我可能會開心啲
可能我講得唔清楚 我係admin入面嘅ss 唔係general admin 每日就係覺得做嘅嘢冇乜挑戰 好似好平凡咁又一日
睇嚟施主呢個情況係覺得無發展
如果唔係ha升clerk/ha2,可以試下衝出去HA以外闖闖
ea做到feel到樽頸,一係就繼續做搏升,一係就揀過第二條路
唔好咁傻仔平調
廢柴乞食科出到去只會更大挫敗感
而家個感覺係連將勤補拙嘅機會都冇
好奇問下,咁你覺得你老闆平時點睇你
最熟你果個始終係你老闆,唔係我地
放咗假啲野都係要做返
係咁嫁啦
咁得閒逐個time slot 計10分鐘一件咁派咩
預先感受下HA 環境嘛
處境題,opd 個客屌鳩你,大家都約2點鐘半睇,點解佢可以準時睇,我就要等到4 點,點解釋
但佢講明check 唔到我去睇門診record 就唔比report
好驚
驚你入嚟HA做,會比人激到爆血管
肥架
但醫生又話可以返工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞