防火膠板痴牆

22 回覆
2 Like 0 Dislike
我知要先做木板係牆
咁痴木板用釘膠得唔得?定一要打釘
本身有牆面漆落釘膠會唔會痴唔實
同埋想問係咪釘左板之後先度尺寸開防火板
啤把位點收?落地用地腳線?碰口位又應該點“姐醜”

工程界但唔識斗木,有冇木工師傅教下路
膠板痴落光身板要用萬能膠
啤把位通常要修好曬先落膠水先痴
唔係一痴唔會起到件膠板
地腳線可以用木腳線
碰口預左有黑氣
最多分件分平均佢
利伸:跟工程多,唔係鬥木佬,唔啱屌細力啲
光身板你指磁白定係普通細心板

好撚靚
首先, 你自用定幫人做? 用途係?
唔清到去最底石屎, 咩膠都痴唔實灰水同油la
比你清到石屎都無用, 灰水都未必平, 何況石屎? 點貼平塊板?
正路係打木廊再釘板上去做
屎忽痕自己裝修下姐
唔熟唔會幫人做
唔剷底啦,釘膠唔得打返釘都唔大問題
甚至打鋼釾收
要打“木廊”先,再釘板
直接收上牆,d板曲哂好樣衰
btw, 你上面d圖全部都係柜來,唔係木板痴牆
其實你想要咩?
一定要做龍骨?但我見有d冇做都得
想做牆身碰下油漆咁
類似

牆身要做到平.貼膠板中間唔可以有空氣.唔係會彈下彈下

貼膠板有冇咩要特別留意
就頂定就底好
係咪落立時德,一撻落去錯係咪仆得街
搭單想問下成日聽到磁白/單白 有咩分別 保麗板又咩嚟
無話一定, 你信你幅牆100%直 or 做出來塊板曲左唔介意咪得
你d相第1同3圈住果度咁厚, 你估入面係空氣定木廊?
反而想問, 你點睇到人地無做木廊碰油漆?
第2張圖係格柵來, 又另一種做法
坦白講, 見你出圖同問問題好似白紙完全唔識, 你真係有信心自己做到?

好多時本地中文亂up, 每一間鋪or cfu 叫法都可以唔同
磁白一般指可以用到磁石白板, 即課室果隻白板, 但有d cfu 就話隻色似"瓷"器果隻白
單白就最普通白色, 其實白色有好多種, 白, 奶白......再加飾面亮面, 啞面, 暗花.....睇色版就知好多款
保麗板係其中一隻膠板牌子, 價錢平lor, 識用一定用富尾加
如果平時嚟貼3m紙個類嘅話有無話用邊隻好啲?
遲下想痴返間房
咩係3m紙?
痴線落底板到再上牆會好D 你就咁痴個面 個面你執一世都唔會執得平
就咁痴耐左會卜起 擺唔耐
執灰點執都好難執到板咁平
整好企側邊望好似山丘咁
見人地平時商場圍完街板之後痴係圍板到個種
sor, 唔識, 等其他巴打答你
我意思係見過其他地方唔打骨木板直上牆
唔係幅相
牆就肯定唔直架啦
至於白紙我絕對唔否認
其實我主要做電,來去水
不過唔係裝修佬,但後生做過學師見過下
咁釘塊板上牆老老豆豆有冇信心做到我就肯定有
只不過人地唔係咁做,唔洗咁笨柒咁做同做得有冇人咁靚,咁耐用咁解
始終唔係自己個科,請教問下人地點都有d得著
用鋁塑仲好做 用界刀都開到 你新手開木實較到你仆街 鋁塑又可變型又輕又易開 開完痴膠板都係一樣
用平水儀射落幅牆度 開條墨 根住上面痴白 下面痴木條定木紋膠板?(睇唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞