[品罩師]敏感肌/暗瘡肌 口罩討論區

61 回覆
4 Like 1 Dislike
敏感肌又易生暗瘡真係好難撩口罩
太厚太焗唔得 帶上臉會刮/起毛又唔得

先拋磚:Medicom 三文魚色嗰隻口罩 見過Donki有賣
最內層係紙質 所以唔刮 同埋好輕 帶上臉幾舒服 但唔知係咪因為係紙 透氣好似麻麻地

TL Mask 唔刮臉 夠薄 無異味 但帶全日會起毛 不過不失

見到其他討論POST多人推介白元

求大家推介
愈薄愈好
反正依加口罩係裝飾多過防疫 只為帶嘅時候舒服
自膠 口罩
日本城口罩最好用
又平又好帶
岩岩去search 見佢出咗冰感口罩 試過未

我淨係用依隻
用過mask library ,質地一定無三文魚咁舒服
不過佢透氣度去到delta p2,出汗透氣都唔錯
同埋都唔係貴
你都有用過三文魚 三文魚當初第一次戴真係舒服到震撼咗
原來口罩揀嘅時候有得睇透氣度?delta係單位?
夏天必用牛油紙
中衛
唔肯定你講嘅牛油紙係咪最入面一層好滑質感嗰啲
我帶反而覺得呢種質地汗又唔吸 然後焗出黎嘅臉油又唔吸 雖然滑但好辛苦
我塊面大 如果唔係三文魚有d細,我一定成日用,佢嗰隻有d似牛油紙質地戴落真係好正

Delta P係解口罩的前面同背面後的壓力差異,個單位係H2O/cm2
好多市面聲稱透氣既口罩其實都係得4-5 H2O/cm2
敏感肌我個人覺得起碼要用低過3先得,最好2.5咁上下 ,當然有d人想顧埋安全性就要睇埋q factor,不過應該無乜口罩廠會講,因為連delta p 都唔係咁多人會理
同三文魚一樣質地
哩啲罩戴之前要摺一摺個立體型先戴得上臉
夠挺唔痴嘴 又唔厚 唔會焗
我用緊donki 賣既Medicom 藍色 soft版,但都會爆
原來係咁戴
我之前係直接帶上臉然後捏一下個鼻位 拉落下巴就算 搞到好貼
但三文魚條繩好幼
成日驚斷
即係揀口罩時睇下係咪 Delta P2就OK?
SO FAR帶咗一段時間都未斷過
如果唔係油肌可以一試
係咪Pro Lane Relax? 本身仲觀望緊買唔買好
不過我覺得好難做到一粒都唔爆 只可以降到最低
係呀 最好就係2, 見到4就咪買
Sor打錯咗,單位係mmH2O/cm2
留名
隻繩會戴到耳仔痛
係呀
如果塊臉塗埋cream果啲
會啜住塊臉
所以之後唯有哂少少時間 戴之前摺靚啲
再加埋食完飯除罩噴下保濕
塊臉真係好好多
試過好多款囗罩白元快適最好,唔會起毛
白元,平,透氣
大家覺得立體嘅口罩比較透氣 定 普通一片3摺式嘅口罩比較透氣?

之前諗住KF94多啲空間應該無咁焗
結果唔知係咪包得太貼焗到臉都紅晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞