外牆滲水有咩方法搞好啲?

54 回覆
1 Like 3 Dislike
睇師父手工
我屋企打完幾年都未有野
打針係治標
外牆修補先係治本

打針只不過好似落雨擔遮 你頭頂唔濕咪流去第到

外牆修補就係由源頭根治,但搵源頭係好難,唯一完全解決係成個大廈外牆做大維修

唔係只可以靠經驗大致做某個位

你自己諗信裝修佬呃你幾皮野打針定免費人地做修補
通常牆身滲水有幾種原因

1. 外牆石屎/瓦仔有裂痕 呢啲就叫大廈執番佢重做個忽
2. 窗邊膠老化,呢啲係自己責任,換左條膠邊佢,重新滋過玻璃膠,而家大廈做緊外牆你都可以叫佢拍硬檔幫你做埋
3. 起樓倒石屎唔均衡,呢啲多數係玻璃窗台底發生,呢種最難搞,係起樓師傅偷懶,要做好大範圍
補充 3. 個種多種開左皮會見到石屎呈蜂窩型
你呢種要起左個天台重做成個防水層 無幾十萬搞唔掂 仲要唔係細公司 係要搵專做防水個啲
唔該巴打咁詳細解答
打得針死九成
無眼屎乾淨盲咁
咩意思
姐係打針唔好?
外牆滲水賣樓時要點講?
本身單位內都舊, 地板舊, 天花同牆身有裂
整返好先賣啦 最起碼都搵管理處整一次先
一係揀冬天賣 非雨季 根本唔會睇到
除非買家好有經驗
你裝修師傅話佢整得hea, 趁仲有棚出去幫手搞搞佢, 反正自己係受害者
有時遇到樓上賴死都唔整, 你都冇符
可以點搞 唔通拆返外牆師傅整個啲再整過咩
同埋我驚叫裝修師傅整完之後外牆再有咩事管理處唔受理
認真 搵防水公司搞,一定要大野 如SIKA
冇,純粹想問可唔可以咁做,始終受害者係自己
法團一定唔肯出咁大筆錢去搞
自己又冇錢 同埋冇理由要我自己出錢整公家野
雖然話影響到我
不過講到尾都係錢問題 我有錢我都想搞搞佢
有時候樓上漏水落嚟,你夾錢都唔係必然會重造防水層。知道外牆滲都好,幾時都做到。
外牆有裂/空鼓就連近住樓上個位都有
但如果一幅牆分做3份
我屋企係D牆係最底個3份1濕
咁樣係咪多數都係自己出面外牆慢慢滲到落底個3份1度
我天花都冇濕的
我唔係好明,其實樓主屋企有冇滲水。
我純粹分享我自己經驗,試過樓上漏,佢係唔做,又吹佢唔脹到搬走。又試過外牆漏水,自己拎幾千搞咗佢,好彩搞得掂,我就爛天花,樓上咁啱係廁所位,濕唔濕都有磚遮住,唔覺漏水。
Sorry係我1999
姐係外牆100%係有滲水
只不過我唔知係因為係正我屋企對出既外牆引致(姐係外牆師傅整個度)
定係樓上對出既外牆引致(個度都有空鼓同裂紋)
但個棚唔夠高做埋果個位 所以唔知幾時先會再做個度
因為我屋企D牆濕既位係偏低加上我天花冇濕
同埋水係向下流 如果樓上幅外牆都有滲
咁照道理我天花/幅牆高D既位都會有濕 唔會淨係下面3份1濕
所以我係度諗會唔會源頭就係自己屋企對出既外牆引致
明唔明
有啲大廈公契寫天台防水維修係公家負責
入契唔係公眾天台
通常都係同你hea做
有d入咗契都係公家搞,因為天台防水層係影響成橦樓。要下公契點寫
喔 唔緊要,大家都係傾吓計。

咁你個棚都盡量做晒可以做到既位,咁之後先再發現滲水,報管業處用呀公的錢去整,除非係判定到樓上可能做裝修未去塞好窿之類,管業處先叫樓上自己負責。

新起樓外牆都冇話特別加咩防水,我個人諗法,外牆係垂直,水唔易流入室內,除非有有裂縫帶水入嚟,同埋我覺得做完防水英泥補完,要油吓外牆油應該更好,而家油漆膠質好勁,好跣水。

我好奇想知你既裝修師傅點做先叫唔hea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞