有無後生仔有一型糖尿?

127 回覆
20 Like 4 Dislike
食慾如何
另一半由小學開始發現有一型糖尿病。
但如果唔係同佢一齊, 見住佢打針都唔發覺佢有。

戒糖基本,屋企只會用代糖,超市買嘢、調味料會望下多唔多糖。平日食超多菜同蛋白質,一星期都起碼做五次運動+重訓,但佢有照飲Zero同食飯同麵呢啲精製澱粉,除咗甜品唔掂得之外,主食同我食嘅差唔遠。

上個月去body check 個醫生仲好驚訝佢check出嚟啲數字咁靚,有啲仲好過一般人。所以生活習慣好緊要。一開始忍口係難啲,但耐咗其實會發現有好多alternative
胰島受過物理性創傷,或者病毒感染引致胰島廢左都算係一型,唔一定係先天性,佢既定義係唔能夠正常分泌胰島素
但的確大部份都係先天性,始終意外引致胰島受傷既機會真係低
二型先難搞,胰島素充足但就係唔能夠正常作用,食藥唔得就注射胰島素,注射都唔得就GG

而一型雖然話要一世打針,但身體依然可以正常使用胰島素,只要keep住打針基本上同正常人冇區別,只係需要因為胰島素分量固定所以飲食要定量同埋運動要小心啲
糖尿腳糖尿眼果啲都唔關一型事
我前幾個月發現一型 你徵狀同我一樣
用咬會準啲
咁樣應該係二型
一型正常係十幾歲就發 同正常會高到即刻要打針 唔會慢慢叫你驗
咁香港人應該好多都2蚊搭車
如果識自己估算carbs份量同計劑量(insulin-to-carbs) ,食蛋糕呢類垃圾都完全無問題
其實係架 我都係乜都照食 珍奶照飲(叫微甜/走甜) 當然汽水就唔得 只可以飲sugar free既汽水 其他野食同飲品都無特別 只要控制份量就得
一出世到依家24年了有type one糖尿
如果樓主有咩想知希望可以解答到你~
咁正
咁就好 如果一下子要適應大轉變 眼見其他人可以食自己唔食得 會好sad
絲打係咪一出世就check到有
之前有個同事天生一型糖尿
控制得好唔好就唔知佢
但真係乜都見過佢食粉麵飯日日有
去食buffet甜品食得同其他人一樣多,連紅色可樂都見過佢買嚟飲
可能個個唔同,但so far對咗佢幾年無見過佢有乜嘢事
仲日日好casual咁食飯前就咁喺我哋面前攞支胰島素筆出嚟拮一拮
咁搞笑咁都好啊 戒口好辛苦
我都係二十幾歲突然間 有以上特徵
之前上網睇吓咩事
點知係糖尿

因為之前成11x kg
突然間去到 9x
不過睇完醫生 食左一排藥
都指數都去到正常水平
不過要一星期打一支針
wtf 巴打果排發生咩事
到宜家都係要打針?
突然間
好口渴 好多尿
知道身體好唔正常 再去睇吓
依家都要呀 一星期打一次
巴打係自己係屋企打定去醫院打
使唔使戒口?
自己喺屋企打 買咗好多針
戒口少少都要
唔係ahh
我十五個月大嗰時無啦啦有一排瘋狂食野
但瘦到痴線 又不斷去廁所
然後有一日暈低咗
之後老母即刻送我入急症室先知
15個月大 好細個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞