各位連登仔熟唔熟火牛代工廠既tier list?

72 回覆
2 Like 3 Dislike
1. Seasonic
2. Delta
3....

火牛好少有人開連串討論post,歡迎各位發表下
支那製造真係會爆
長城同近排好爆既 技奸 x MEIC
CWT 點睇??
delta台達
FSP全漢
CWT僑威
Seasonics海韻
super-flower振華
acbel康舒
Enermax
1 肯定係delta
因為係油耳契哥
然後我撐油耳
用左6年隻cm GXIIPro 750w ,原來enhance代工
屌你Corsair D 火牛都好吹奏既?
乜野高階野hx 系列用CWT 代工
上網仲要賣到缺貨,個D人係咪做左傻仔
愈做代愈仆街
原本諗住買rm750-850
望一望
最後整左隻cm v750 v2
單講級數台達絕對第一
下面係冇對手
不過DIY市場另計 講樣 講modular 講sfx全部冇出
前排幫人砌左部Antec HCG
用緊Thermaltake CWT OEM
感覺無咩大問題
睇唔明你想講咩
下面一堆牛名
antec hcg seasonic 代工
neo eco gold seasonic 代工
neo zen gold ANDYSON 代工
neo eco 2 Bronze delta 代工
有無覺得好似漏咗啲乜?

http://www.realhardtechx.com/index_archivos/PSUReviewDatabase.html

無呢個有咩好討論?

不過除咗 oem 廠list 外,我其實好認同一句

These companies make all kinds of products, from luxury brands to pure garbage. Again, it's a question of hitting different production targets. Is the product built for quality or aggressive cost reduction?

出處:
一篇11年前文章
https://www.tomshardware.com/reviews/psu-manufacturer-oem,2729-11.html
EVGA G3 Super flower 代工
GS seasonic 代工
G1 FSP 代工
CWT向來垃撚圾
送都唔用
以 gigabyte 單嘢嚟計,其實 giga 自己嘅鑊大過 間 oem 好多。

自己技術設計 set 個power limit 大過電路承受上限,想透過繞過 opp 去用平料達到 有一個裝飾用嘅 opp 同時可以去到更高功率負荷
呢個list好耐冇update過
因為除非純粹直接買現成牛嚟貼牌,否則決定隻牛技術標準(影響架構安全/質素& $ )同決定用咩質素材料(決定質素 & $) 嘅品牌商隻鑊大過 照單生產嘅 oem。

所以會少咗人討論 oem,多數都睇返直接決定品質同影響最大嘅品牌商 而少咗睇較少只影響工藝和製程 oem,除非間oem 真係差到山寨廠嘅水平。
最好果隻SFX牛係長城代工
最好ATX係偉創力
唔用支那牛老老寶寶有邊度選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞