教人收息係買美股既Page一律可以unfollow

43 回覆
49 Like 14 Dislike
無料就收收皮先啦
美股平均得4%dividend, 扣完稅得2.幾
%,收黎把撚咩
見到個乜鳩gofxxre係到話計埋price appreciation每年平均有10%return(27年計)
屌你老母,為收息我撚駛買美股,買啲balanced fund, 細心揾下港股甚至英國股都可以做到收7%息唔使扣稅
為price appreciation 我買Googl, msft, qqq唔好?
收皮啦唔識係到亂教人,屌你老母
唔係教人全倉TQQQ嘅一律unfollow
如果係為美股收息 tune一tune 想法 買一d未派息或派好少息既成長股好d 好似2015年既sbux
如果本金夠大呢
你講得啱
根本美股唔應該買黎收dividend
咁重稅,啲企業寧願buyback/reinvest都唔用黎派息
直接買growth stock好過
買value stock都唔係應該為左收嗰1/2%dividend ,係diversify only
洗撚睇page
Tqqq已經解決投資問題
都唔關事,我上面講左有其他選擇
本大唔會令我想去美國買收息股
同樣本,每年收2%定每年收7%,個個都識揀啦
要分清你係想要一個income既本金既增值
你想keep住收下cash, 又唔使賣你啲股就買收息股,想price appreciation 直接買growth stock
美國既收息股完全係兩頭唔到岸
你老母你真係on99我唔係叫人唔好買收息股,係有勁多更好既收息市場
美股係完全唔適合
更何況嗰啲page唔係target幾十億身家既人,係你呢啲淨係睇標題既on9傻散
幾十億係買債同基金,唔洗自己落手搞
你自己揀941嗰啲無人幫到你啦
兩個investment objective黎,一個想要stable income, 一個就price appreciation ,你唔賣就等於無袋過錢落袋
你直接比較return就知你唔撚識啦柒頭

淨係識話港股垃圾
買過669未呀?5年424%
你美股咩portfolio 咁勁5年完全beat到呀?
港股唔係全部垃圾,只係要好selective
你根本連個market都唔熟,on9仔屌你老母
係個concept錯撚左,係到亂教人
明明有其實好選擇
美國佬無得揀全球股息都要收稅就話買返local market算
你香港人有得買其他野唔扣稅你又特登走去送錢俾政府
收皮啦on9
你問下香港邊個基金佬會淨係教人買美國收息股?
on9呢個唔係preference ,係蠢
即係你有簡單啲既路唔行,突登行條難既
ASML 623%
AMD 1257%
NVDA 1122%
SQ 2100%
連隻最大既AAPL都有435%
港股萬中無一既424%?
美股dividend etf VYM

5年去睇
股價有升,但當然升少過VOO / QQQ
派息大約3%, 扣埋tax, 有2%咁上下, 但派息係多過VOO /QQQ
VYM內扣費用0.06%

如果去買d 美股高息closed end fund
例如GOF / PFL 個d, 派成10%+
就高風險d, 個價又相對chok好多架啫

至於英國股 dividend etf IUKD

5年去睇
股價麻麻地, 都未返返之前高位
派息有4-5%, 無股息稅
ETF內扣費用0.4%

各取所需啦
無話咩on唔on9
growth stock我都係叫人買美股
但唔代表港股全部垃圾,港股收dividend 係好過美股
我夠識講啦屌你老母,2331五年夠有1239%,鬼唔撚知美股growth stock generally係好啲咩

重申,growth stock你一日唔賣你都無袋落袋
去到你想有返d cash flow in既話dividend stock同fixed income先係好啲既選擇
但dividend stock美股真心垃圾

講真你都唔會買growth stock買一世,你都要plan退休,總有一日你係要買返有 cash flow in既security
我見到424%都嚇一跳
認同美股買growth 好d
港股for 收息好
兩者一齊做又有cash flow 又食到growth 我覺得無衝突
你都係想有cash flow先買dividend stock
得嗰球幾兩球本嗰時我all in growth stock 10年後賣q晒佢先轉dividend stock好過啦
你買得dividend stock都係唔想睇市又有income咁

咁當然都唔會想蝕價,所以要好selective
揀啲個price stable啲既收息就ok
好似uk咁我會揀lgen,psn咁,唔使蝕價我又有high dividend收又唔使賣隻股
但如果個page 淨係識教你全倉TQQQ,follow 黎做乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞