intern臨完先做錯野應唔應該同同事講

33 回覆
25 Like 2 Dislike
9月完
點知最近做錯樣麻煩野
但係有信心佢地會隔段時間先發現
咁應唔應該同同事講
求指教
後果嚴重嗎?
9月完
點知最近做錯樣麻煩野
但係有信心佢地會隔段時間先發現
咁應唔應該同同事講
求指教
後果嚴重嗎?

還好
但如果我講出口會俾人屌幾句
應該

所有人都會犯錯,如果佢會因為你承認錯誤而好嚴重咁怪你而唔係解決問題,咁呢d閪公司唔做都罷

你就當你可以用呢單野試下公司嘅做法,公司揀人,但你都揀緊公司
依家講同之後講有冇唔同? 依家講會補到鑊?
無分別
因為負責呢樣野嘅係個寸嘴阿嬸
所以其實我有D淆
不過你都講得啱
咁咪唔做囉,有咩所謂
留低啲屎好正常
可以先請教左同事先,然後如果都嚴重既其實都要比老細知既。
而且intern其實都係個比你去學習同犯錯既位置,呢家都唔承認咁第時正式番工你覺得會變成點
留名睇入錯油
佢冇講錯喎,連只係個intern做錯野都唔敢認頭,日後比佢出做野,甚至上埋位,做錯野都唔會認
決定前諗下以下因素再決定

1. 唔講之後個後果會唔會愈來愈嚴重
2. 萬一東窗事發會唔會check到係你
3. 完intern 你仲想唔想係個度做
4. 件錯事會唔會冇你想像中咁嚴重

可能錯ge係小事,但如果你唔講會令到事發後好大件事,咁你最好要講 如果唔講,到最後件事好鑊又check到係你,你都可以準備好走人

同埋就算你唔care 之後係唔係個度做,記得之後個世界好細,你係返呢行做可以因為呢件事undermine 咗你個reputation

最後,一個intern 錯係好正常,可以做錯ge野都嚴重極有限(以大公司嚟講) 但錯完唔講又或者懶醒想自己解決就係個人嘅integrity問題,多數都會愈整愈衰,可能之後blacklist 你
你都on9,就係唔認先上到位你睇下啲高層邊個會認錯,求其屈個細既食左佢就搞掂啦
講真我覺得要講
咁證明你係負責任
屌事少
所以你咪一世做垃圾濕鳩港資公司

個個叫人認係唔想做幫人執屎個個
寧願你快快趣趣講出嚟就算
但係到自己錯個陣就好識射個波俾人
社會好現實既

你做庇護工場係慘啲既,做錯左一眼就睇得出係你無得唔認on9仔咁都錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞