香港的Vtuber討論區(5)

1001 回覆
16 Like 7 Dislike
佢臨尾個影唔通請到久遠たま黎唱歌?
茶屋互相傷害
https://www.youtube.com/watch?v=Nl77kUMbMds&t=0s
把聲完全唔同, 唔講都唔知, 首歌好好聽
條片講野都幾mean
希望啲v睇完唔好唔開心
https://youtu.be/8tZdcHrKP4w
拎初配同預錄比都算 仲要拎企業勢holo同個人勢比專業係做乜鳩睇左頭幾分鍾熄左 得淡笑 為屌而屌
有必要講到咁盡咩...
有啲位真係為插而插.....
叫果個陳兩儀同佢老婆食屎啦屌佢老母
又唔洗開口埋口就屌人老母......
冷靜啲啦......

已經做獨輪車去佢留言版鬧對狗男女
大佬呀,搞咁大做乜鳩...人地直接ban+block就搞掂,你話報到啲咩仇先?
掉返轉人地覺得V啲觀眾質素差呀,放啲觀眾咬人咁,對件事直頭有害
仇又報唔到(so far我都唔覺得有咩仇口可言),壞印象又搞埋出嚟...
講你幾多次咁大個人做嘢諗下先好做,唔好鑊鑊都搞到大大鑊啦....好學唔學學人用獨輪車....
佢單純攞嚟消費冇咩意思喎。
睇哂全條片
概然ching都點出 關於企業勢同個人勢嘅分別

咁我抽返你skip咗嘅嘢提返

1. 有讚賞 子瑩 唱功、但係評論嘅時候focus重點去咗討論中之人資訊;which is 陳兩儀 唔知道睇V時候應該注重嘅 禮儀
2. 有讚賞 瑠美

我咁講、今次個talk基本上喺準備不足嘅前提,輸送非常片面嘅資訊俾佢個台嘅觀眾
如果各位係想追求有質素嘅 港V評論,喺呢條片度搵是搞錯了
我會提供返兩個有質素嘅 介紹/評論
1. FRONTIER - ACGSphere (即使年代久遠、但係分析 日本企業勢"全球指標" 同 港V "後起嘅追趕者" 不同嘅脈略方面做得好詳盡
https://www.youtube.com/watch?v=kQSuHdLex0Q&t=1s

2. Uncle B.B - VTube 專題
https://www.youtube.com/playlist?list=PLzv0HpFgOz1RwqBuviGxdavGmi7Od7uWS
老實講,都唔prefer有咩質素可言,睇返前因後果佢就係畀條女介紹去睇先會望下,根本就唔會expect咩專業評論,咁當亦都某程度反應到外人點睇港V呢樣嘢
不過係好純粹覺得有陣時講得唔洗咁harsh,同埋take sample可唔可以拎啲新嘢睇,拎初配片嚟講,啲器材炒車好正常,買錯嘢較錯嘢,自己電腦聽冇事但出到街出哂事或多或少都會出現,拎嚟講有啲為屌而屌咁既感覺
當然,呢啲節目效果明顯就係香港觀眾會睇既嘢,香港人不嬲都鐘意睇人柒,如果唔係佢地都唔會做同拎嚟直播,我地圈內人睇唔順眼都好正常
所以呢啲片講多無謂....有時間追台好過
不過平心而論如果推介其他港v畀人睇又有幾多個真係算睇得上眼
可能十隻手指都數得晒
佢直播所講嘅嘢,其實就係圈外人點樣睇呢個V圈印象。
不過條女都唔知係咪靠害
男v有凌仲、zen、緋佐あきと呢啲但就推介比較另類既卡路
女v明明有米亞、拉比、小麻雀、砂糖呢啲
但又介紹小眾到不得了既肉粒、由紀都唔知係咪有利益輸送關係
所以感覺上佢哋好似係走嚟消費囉。
咁你又唔好話人小眾又利益關係.....顧下啲V感受ok?
畀人話冇人開心架
唔到再討論陳兩儀同佢老婆呢對垃圾
擺明上引戰搏上位
講下有咩節目好睇
同有咩新人有潛力好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞