作家問「靖國神社連參觀都不能?」 陸官媒:永遠不能

66 回覆
16 Like 3 Dislike
咁樣不如舉國連日本都唔好去呀、笨
言論自由 0/1
揚州十日
嘉定三屠
紫禁城
紀念大中華呢片土地上所有不分陣營種族嘅大中華將士英魂?
都唔係有心屌佢, 呢D人都係老實姐, 但做咩咁老實姐? 等同你出街比差佬逗, 唔同你老實同佢講"係呀, 我覺得你係狗"咩?

我其實唔會屌微博唔講野的人, 我最多屌用微博表達自己幾效忠中共果D人
咁你點確保你d 子民唔會去參觀先?
係咪應該停發去日本既簽証呢?
咁同返香港人講唔好嘈怨巴閉有咩分別?有左国安法之後你真係當自己仲有言論自由?
我又唔係怪佢行使佢言論自由的權利, 可能我覺得在強權下問埋D咁蠢的問題做乜? 唔通人地答 "參觀下無所謂"? 呢D政治的野, 寧願過份正確, 都唔會有少少錯誤

即, 我係覺得佢問得多餘, 好似當自己同朋友傾偈咁, 都幾ON9
係香港整個神社有冇得諗
大家日日去參拜 宗教活動黎wor?

日治時期日本人亦在香港多地建造神社:
香港神社:香港動植物公園改名為大正公園後,計劃增建「香港神社」供奉天照大神、明治天皇,但因日本戰敗而未能成事。
南海神社:日本海軍亦在域多利兵房內(日治時期是艦隊司令部)建立「南海神社」供奉犧牲日軍,戰後仍然保留碑石和鳥居,其中碑石在後來重建時由靖國神社接收,收藏在遊就館內。
國民學校奉安殿:在中環國民學校內(今聖保羅男女中學堅尼地道校舍),亦有神社奉安殿供奉明治天皇及昭憲皇太后伉儷、及教育敕語。
去旅行去過
咁又點?
啲支那狗入去影相架喎
其實日本無問題,你地中國拜啲神有啲都將軍都殺唔少人啦
我個鄰居個阿爺當年殺左我阿爺, 我依家唔俾佢清明重陽去拜山, 結果成棟樓都以為我痴線, 完!
中大計前朝反動份子定台獨定黑暴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞