Pioneer AVH-G215BT 車機 藍芽連線一問

7 回覆
1 Like 1 Dislike
連iPhone 藍芽播歌成日疾下疾下 疾到聽唔到
連Samsung又無事

每次着車一半機會會疾 一半機會唔疾
有時重申着車又唔疾

點解會咁
試吓上網搵最新firmware update左先,
前幾年好似2018,我部野情況差唔多, 自已拆左部野拎到去代理唔肯整先知部野係水貨
當時個staff教我上網搵同型號最新firmware試吓update就可能解決到
我搵左新加坡pioneer網dl 去update點知真係solve晒所有問題
巴打想問你解決咗未我都有同樣問題
又唔見有得update firmware
搵咗幾日都搵唔到 放棄咗
開車前撻多兩次算,重新撻車 佢就唔窒,都唔知咩事
你試下藍芽AVRCP set 1.4試下,我set完好似無再疾
樓主你個問題解決咗未?
我都係用 avh-g215bt + iphone
用咗兩三年
我都有你呢個問題

按我使用經驗,應係關 ios 事
因為我最初用係無問題的
同一部 iphone
藍牙聽歌完全唔跳好順

但好似一兩年前先開始有事
計返時間唔知係咪 update 咗做 ios 15 定 16 就有事
睇好多外國 post ,都話 ios 16 的藍牙有各種問題

我有部部 iphone 5s ,仲行緊 ios 12
早幾日用來試連 avh-g215bt ,好似無出現跳音問題

avh-g215bt 應該就無 firmware 可以 update
綜合我 research 外國唔同討論,總結咗兩個較有可能嘅方法:

1. iphone reset network < 我剛 reset 咗,放工試下有冇幫助 (不過一 reset,啲 wifi 記憶會無晒,要重新入過)

2. 關咗 「hey siri」 (論成本其實應試呢個先,但我係試咗 1 先睇到 2 呢個方法 )

我暫時試下 1 得唔得先,再話俾大家知
試咗,兩個方法都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞