結論: 平價電視都係垃圾

276 回覆
876 Like 428 Dislike
越有錢越來越姑寒
呢個牌子平價版都內置chromecast,都值三百,Sony LG 三星平價版唔好得過tcl,tcl玩自己面板,佢個華星光電好出名,面板世界出貨排第二,同京東方食曬上面面板市場,佢以前型號都落本用三星屏

Sony LG以前自家os好垃圾,近排Sony出多咗googletv好過自家
有冇啲平既電視質素幾好又睇到Netflix
SOR9
我係完全拒絕LED嘅LCD黨黎
自己一件三叔產品都無
所以真係唔多留意LED既資訊
Panasonic 2016起已經無生產LCD TV panel
依家panasonic係TCL panel黎
19年Panasonic連細LCD panel都完全結束埋
今年仲5月話會將電視生產線慢慢移去TCL
https://asia.nikkei.com/Business/Electronics/Panasonic-nears-deal-to-outsource-TV-production-to-China-s-TCL
Agger
淨係開機焗睇濕鳩廣告已經唔撚想再用
Panasonic都係買TCL
邊部? 7000G?
Tcl 唔用靚panel
其實用靚電視
睇netflix twitch youtube
個感覺同用電腦mon係唔一樣
Panasonic
H700果堆
同埋睇 twitch直播 台妹/ 韓妹
買索尼啦
例如邊隻好
依家LED咪即係將枝光管換咗做LED,前面依然係IPS/VA,OLED除外。

不過LED有分係上下燈帶定一粒粒係背板,一粒粒果隻做到區域光暗。
平而且spec高過香港大陸spec兩個級數
曾經考慮過走水貨部tcl返黎. 後面發現香港本身就有Samsung水貨
Panasonic 5年保

但記得買馬拉製,MLC=TCL。
我九年前買部Sharp led 40寸
同到而家都未壞
無籍口換
買得起就sony
買唔起就Samsung
老花係睇遠清近野濛,睇電視唔會坐得近,洗乜帶老花鏡
一定用sony 外觀靚
屌~~~~~
除左OLED之外
全部都只係用LED做背光?

我去研究吓先
真,有要求點會用電視唔用speaker
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞