【CityU 2021】Shitty Ocamp全攻略+新生懶人包

95 回覆
27 Like 15 Dislike
前日就係JUPAS放榜啦我諗大家應該交晒留位費㗎啦,唔知大家有冇入到自己心儀既大學呢?
無論點啦,如果你係入左黎City嘅,係度同你講聲恭喜先畢竟温左咁耐DSE都係想入間啱自己既U識翻班frd同你一齊渡過4年大學生活

我估大家入U第一件關心既事就係Ocamp咁作為year4既死老鬼,又玩過大大小小唔同camp既過來人,小弟係度會同大家講晒點樣揀一個啱自己既ocamp同埋唔好中伏

咁第一樣野好多師弟妹問我既就係:究竟今年有冇ocamp玩呢?
答案係有既!
以我所知今年除左大o,大部分細o,ac soc都有搞ocamp
大家可能唔知咩叫大o細o,ac soc咁就等小弟同大家介紹下啦。
首先呢,ocamp就會劃分四類,分別係大o,中o,細o以及Ac soc

大o(學生會搞既ocamp)
一般黎講都係最多人既ocamp,但係今年學生會冇搞大o所以就唔多講啦

中o (商院,科工,人院搞既ocamp)
小弟當初係想識projectmate既先會報中o,因為諗住入去大家係會讀差唔多科啦順便識下人。
點知入去識完人真係上堂既時候發現幾乎全部都唔會一齊上堂嘅!
事關例如你入咗Marketing報中o想識翻marketing既人,但係中o會assgin埋啲讀account management既人同你一齊玩,玩完出黎都唔會再聯絡玩既野都係dem beat跳舞誓師個啲
又悶又尷 所以小弟建議大家如果想識下人既話,報細o+1-2個ac soc就ok㗎啦
利申科工好似摺咗

細o (你讀個科既人搞既ocamp)
全部組員都會係讀自己科既人,組爸媽有啲唔係讀自己個科甚至唔係city的,但係真係可以識到projectmate同埋上堂會冇咁摺根據經驗個ocamp都唔算差既但係又唔係好enjoy,不過想識projectmate都要焗住報㗎啦。

AC soc (興趣學會)
上面講左個啲ocamp其實大家目的都係識pjm,咁黎到ac soc當然要報個最好玩唔好比自己4年U life摺埋一邊啦係咪先
咁講到ac soc,city最出名就有四大soc既,分別就係水會,insoc,天文,同永遠唔知嘅soc

水會
由我fm開始好似就冇聽過佢地既消息 應該一早摺左

Insoc
個名叫投資學會 都玩得好癲下
出名小圈子
聽講會揀人 揀靚仔靚女入去 但只係收得好少人
疫情前會成日見到佢地成班友係podium圍威喂好嘈
上年冇乜動靜 今年開始又活躍翻
個ocamp出名全城最平同唔洗dem beat同city hunt 但自問樣唔差同玩得先好報

天文
聽講就係sell warm嘅
佢個Ocamp最大嘅特色就係個夜行同埋觀星 但係聽聞就好似淨係瞓喺地下望住個天空
鍾意觀星或者天文野既可以報
啲女就正正常常
聽講近幾年去黃宜洲ocamp
個ocamp都唔差既
但係有dem beat同city hunt

旅會
全city唯一一個有一露一宿既ocamp
鍾意露營既可以去試下

但係報得就預左好熱
帶多啲雙飛人 真係好多蚊蟲

扶青/社團
義工soc 鍾意做義工既可以報
組爸媽都係sell warm
聽講多義工活動同event
但係啲活動好似多數比莊員自己玩

Film soc
聽聞有免費戲飛攞 但係多數啲戲都二線 冇乜聽邊個攞過
不過想拎下飛都可以玩下嘅

Dance soc
鍾意跳舞既可以報
啲仔女質素普遍都唔錯
有joint-u 跳舞event
要練舞都幾chur
聽聞Anson Lo都上過dance soc莊

Gym soc
本身正正常常 自從前年有淫亂事件之後出晒位 想知咩事再講
而家開始有人話佢係四大soc之一
聽講啲人都唔差 靚仔靚女數量唔少
如果只係想做gym可以唔洗join

Music soc
識音樂既可以入去搵下人夾band
但係入面好似啲人唔識音樂
個ocamp 好似會有音樂會busking

排soc
今年係第一屆 唔係好知佢地咩料
對排球有興趣可以去留意一下
利申:聽聞成支莊都係仔

Cul soc
都係今年第一屆 同香港文化野有關
睇佢哋嘅IG都整得幾好

Cook soc
對煮嘢食有興趣嘅朋友可以試吓
算係比較新嘅soc
聽聞好似比完錢冇活動玩

行木人巷攻略:
木人巷就係一個地方比大家報唔同既ocamp
以往一般都係係podium(即係搞學生證個度附近)舉行,但係今年好似因為學校唔借場轉左去中國銀行大樓(BOC)
咁中國銀行大樓點去呢,向住Ac1 canteen下面就有個門口出去,直行就會見到左邊有泳池
沿住泳池行,行到泳池尾就會見到有兩部lift,個度就係中國銀行大樓
個procedure就係首先搭lift去6樓先,咁交完學生會會費之後,就可以去行木人巷。
6樓就主要係細o既ocmap,行完6樓之後,就可以經後面條樓梯上7樓報Ac soc既ocamp
大家記住木人巷絕對絕對要行兩轉!
如果你行第一轉就報晒camp,咁你行到後面既時候見到自己好想報既camp就已經唔夠錢報啦
尤其是今年因為疫情,所有soc搞ocamp既成本都變高,變相個價錢都會推高埋,所以每個ocamp都差唔多1000蚊大家記住報之前要睇下個camp係咪真係適合自己啦
最後提提大家報完ocamp呢就會有一張黃單,姐係收據,萬一翻去再諗覺得個camp唔適合自己都可以搞退款,不過大多數都會拖鳩你唔比你退錢㗎啦祝大家有個愉快嘅U life
想入danso
今次城大舞王仲唔係我
各位freshman 如果有啲咩問題 我都會盡我所能幫你哋解答
$1000你點知的
收到風㗎嘛
雖然組爸組媽出得仲多
但成千蚊真係有啲貴
其實唔去ocamp係咪一樣可以識到人做grp project
$500內都幾吸引
今年仲有ocamp咩
今年成千蚊咁貴
上zoom開樣同咪就可以 唔洗驚的
今年ocamp成千蚊邊個會報cls
https://t.me/joinchat/-z9NGqOpGEMxOTRl

入city既freshman可以一齊入黎討論下
消費券幫到你
有無d平d嘅ocamp
入shitty都要恭喜
其實1000蚊都唔係貴得好多
以往未有疫情前啲camp都係around 800蚊
記得交會費支持SU
$1000都唔貴 ching住貝沙灣?
今年insoc 唔知係埋都係300幾
聽講好似摺左
真 記得交會費
過來人建議報細o 識projectmate + 2 個ac soc玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞