25以上港女心態淺談

1001 回覆
3700 Like 156 Dislike
講真拍咗9年都唔結我都會問你係咪有心畀個名份大家啦
唔想結婚就一早大家講清楚
大家都接受到咪ok囉
大部份認真 relationship 個女仔都會期望最後會結婚
應該三五年都足夠搞清楚係咪結婚對象啦

我覺得三年差唔多
如果三年都無乜動靜既就要諗下
個男仔覺得你係好女仔一早mark實喇
你一直無名無份要人跟住你
唔係冇嘅難啲囉

都有女仔唔想結婚... 就算開始時唔講, 拍咗一年都應該會知大家心態係咪會結緍婚做前提... 大家心態一樣咪OK囉

有啲男人會拖得就拖
話想結 話就快 講等多三年 等多一年
等等下咪變九年囉
講明唔結既話就一早散場啦

講真, 但係有時d 女又係好煩...
即係好似我果個咁, 係, 我都想同佢結.
但係想婚前起碼一齊住幾個月至半年先, 睇下有咩問題要解決, 佢又唔制....fine ...
咁我地買唔起私樓, 前果排有得抽居屋, 我個人入息就超左, 抽唔到.
佢未超, 叫佢抽又唔制...
咁我話, 好啦, 不如先簽紙, 過幾年先補擺酒, 分開住一兩年先. 以家庭名義抽左居屋先算, 佢又唔制, 要正正式式求婚做曬d steps 先肯結....
但係佢又係咁催我快d 求婚....

好啦...錢銀野.....
當初話每人掟一皮出來應付日常所需. 佢就好反對, 話我人工高佢咁多, 咁樣唔fair .
fine ......依家講講下....已經講到佢婚後唔駛撈, 嚮家做家庭主婦
雖然我覺得唔係接受唔到, 不過我心諗, 我d 同事, 朋友, 我老母....大把人婚後都繼續做野啦. 不過佢話佢d 朋友婚後唔駛做 .
而佢d 朋友的老公....都係搵萬幾二萬一個月, 我真係黑人問號, 完全唔明點解萬幾二萬可以老婆唔駛做野

大佬, 咁多野加埋. 我老母對佢印象唔差就有鬼啦. 我已經收埋左好多野冇講....但係都瞞唔曬. 又話我唔識解決婆媳問題. 唉.....真攞命....

咁依啲都有得傾丫 你條女唔嗲唔吊
咁你就要做話事果個
結婚之後做唔做嘢後話 前題係有無諗過生細路先
而唔係拖住條女 話會結而又模稜兩可
九年果個咪仆街囉

嘩, 有幾模稜兩可, 結就會結架啦.
但係, 冇得試下住埋一齊先, 一來就去馬, 真係有d 不安喎大佬...

呢個年代啲男人冇乜承擔

我覺得試下先合理
你有咩問題, 都可以早d 解決左先
我唔肯承擔, 當初我提出同佢簽紙先架喎
呃正評
講真拍咗9年都唔結我都會問你係咪有心畀個名份大家啦
唔想結婚就一早大家講清楚
大家都接受到咪ok囉
大部份認真 relationship 個女仔都會期望最後會結婚
應該三五年都足夠搞清楚係咪結婚對象啦

我覺得三年差唔多
如果三年都無乜動靜既就要諗下
個男仔覺得你係好女仔一早mark實喇
你一直無名無份要人跟住你
唔係冇嘅難啲囉

都有女仔唔想結婚... 就算開始時唔講, 拍咗一年都應該會知大家心態係咪會結緍婚做前提... 大家心態一樣咪OK囉

有啲男人會拖得就拖
等等下咪變九年囉

但係想婚前起碼一齊住幾個月至半年先, 睇下有咩問題要解決, 佢又唔制....fine ...
咁我地買唔起私樓, 前果排有得抽居屋, 我個人入息就超左, 抽唔到.
咁我話, 好啦, 不如先簽紙, 過幾年先補擺酒, 分開住一兩年先. 以家庭名義抽左居屋先算, 佢又唔制, 要正正式式求婚做曬d steps 先肯結....

當初話每人掟一皮出來應付日常所需. 佢就好反對, 話我人工高佢咁多, 咁樣唔fair .
fine ......依家講講下....已經講到佢婚後唔駛撈, 嚮家做家庭主婦
雖然我覺得唔係接受唔到, 不過我心諗, 我d 同事, 朋友, 我老母....大把人婚後都繼續做野啦. 不過佢話佢d 朋友婚後唔駛做 .
而佢d 朋友的老公....都係搵萬幾二萬一個月, 我真係黑人問號, 完全唔明點解萬幾二萬可以老婆唔駛做野

大佬, 咁多野加埋. 我老母對佢印象唔差就有鬼啦. 我已經收埋左好多野冇講....但係都瞞唔曬. 又話我唔識解決婆媳問題. 唉.....真攞命....

咁你就要做話事果個
九年果個咪仆街囉

但係, 冇得試下住埋一齊先, 一來就去馬, 真係有d 不安喎大佬...

呢個年代啲男人冇乜承擔

嘩呢條女大懶閪
一心諗住撈張長期飯票kiu埋雙手做公主

你真係比d承擔拿拿臨同佢結婚啦
唔好放佢出黎為害世人
咪玩啦
邊有男女平等 一直都係女大過男

女性有著數既情況下 啲女權撚去哂邊
女性一無小小著數 又投訴又盛
天性

Sad but true
樓主而家連 好多港女上 你小心佢地

有啲男人會拖得就拖
等等下咪變九年囉

咁你就要做話事果個
九年果個咪仆街囉

呢個年代啲男人冇乜承擔

我覺得試下先合理

女人眼中簽字就算就覺得你冇誠意
覺得祇係一個 formality
又唔擺酒同親友講 又唔係一齊住
連求婚都懶
單單係為抽居屋 你有冇諗過佢會點睇
如果條女名下有幾層物業又點會摧婚
好心木門對木門 唔會有俾人分一半心態
如果條女名下有幾層物業又點會摧婚
好心木門對木門 唔會有俾人分一半心態

我想比多幾個正評

有啲男人會拖得就拖
等等下咪變九年囉

咁你就要做話事果個
九年果個咪仆街囉

呢個年代啲男人冇乜承擔

我覺得試下先合理

連求婚都懶

成個係Plan嚟
你可唔可以唔好抽對自己有對嗰節出嚟講?
唔係唔擺酒,係唔「即時」擺酒
又冇講到有冇求婚,你就先認定係冇求婚
抽居屋就係為咗之後既生活,又比你講到「單單係為咗抽居屋」
有著數就男女平等,供樓,買樓就要靠男人!

不嬲都係咁
香港地男人賤過隻狗
我有個我好愛佢佢都好愛我既男朋友 佢搵得唔多 但我會同佢一齊努力 只小做到佢唔使靠我我唔使靠佢既獨立利益關係 但我會同佢捱過事業岩岩起步既時間

可以同忠難先最緊要丫絲打
記住
我女友都好似妳
呢個post用黎測試連登男女比例

同埋測試有幾多毒拎溝唔到女就上黎話d女全部都係雞

都睇到幾多臭雞係到自我安慰

臭雞負評巴打
我想比多幾個正評

我都想

有啲男人會拖得就拖
等等下咪變九年囉

咁你就要做話事果個
九年果個咪仆街囉

呢個年代啲男人冇乜承擔

我覺得試下先合理

連求婚都懶

後尾佢唔制, 我都冇計.
但係我覺得呢個都係一個好方法去有一個家咁姐......
我唔係為左未來, 我唔駛提出呢d 野啦. 我拍左拖兩年幾, 一直都係儲緊錢, 真係for 我自已駛咩.....大佬, 一樣係結婚funding 來.
不過, 我已經強調左好多次, 結婚駛得越多, 將來生活的錢就會少左.....
咁多位巴打經打,我玩咗成年交友apps,最近又貪得意去過speed dating,有少少觀察想同大家分享吓,真係好感慨。

宜家細佬我事業開始有小成,但仲有幾年就廿到尾,想話認真識下女仔。我開頭都係認真心態,求穩定。但我愈見得多香港啲女,先發覺好唔對路。因為我發現好多女,年紀愈近30先至愈臭西,佢地開啲條件要有車有樓都算,但佢地諗法先係最有問題。

第一,有啲女,夠膽死纏住條仔九年先分手,話條仔唔打算同佢結婚,有啲就過咗五六七個男朋友,話啲男朋友(們)無計劃唔成熟睇唔到將來。但無論係邊一種女仔,只要之後一識你,都會開口問你有無打算組織家庭,有咩計劃,有無諗住生小朋友,想生幾多個,諸如此類。我先唔計你同人拍咗九年或者N手西,直頭已經係一塊𡁻到無味嘅香口膠,但你宜家一開始已經想用結婚Cool住個老襯,你自己覺得有無問題?你會唔會有少少唔好意思?自己以前揮霍青春,宜家一埋牙就要人諗定結婚,又要開始儲錢又要有計劃,公平咩?最搞笑係,佢地好鍾意講一句說話去掩飾自己的自私行為,就係自己以前受過傷唔敢放膽去鍾意下一個。我心諗,屌,你已經連最基本嘅青春都比唔到你嘅男人,你係更加應該對佢好啲,好過晒你以前啲男朋友,去compensate返你男人,而唔係做個自私西話咩”從今以後要更加愛錫自己”去合理化自己對男朋友唔好或者唔夠好的行為。你竟然想付出比以前更少但係想獲得更多?咩心態?咁嘅行為同做法係完全違反邏輯。

第二,唔係話我對你衰,但我細個嘅時候,你茫茫人海中spot out唔到我出嚟,係都要啲咩籃球隊欖球隊隊長,風趣搞笑幽默,但出咗嚟做嘢又向返錢途睇,搵返當年你睇唔起果啲平凡男,其實呢個遊戲你已經輸咗喇。宜家你發現以前啲MK仔撈唔掂,啲平凡男收成期,你就想冷手執個熱煎堆,咁都得?我以前晚晚捱通宵,又考CFA又考FRM,仲要一邊趕final year啲濕鳩presentation同case study保住個1st Hon 畢業,我想問果時你喺邊度?我估唔係睇緊韓劇就係淘緊寶或者睇緊化妝品,但你宜家就想撲出嚟分我一半,公平咩?

第三,成日把口掛住一句”你愛我就要包容我嘅過去”,包包包,包你老母咩。後尾比人篤爆咗以前蒲開,就話咩”每個人都有過去”。屌,我鬼唔知咩,但你當時都係一個成年人啦,做事唔識諗後果?宜家有人揸枝鎗逼你落club?諗住講一句”都過咗去”就無撚敵?你試下以前去偷去搶,案底成寸厚之後考政府工,同interviewer講每個人都有過去囉,你睇下人地比唔比你囉。你做得出就要承受後果,呢個世界邊有咁著數?好彩咁啱有common friends識你,如果唔係我真係比你呃一世。玩完蒲完之後一街老襟但講句”宜家乖返”就無問題?你覺得你自己同啲”真・清純乖乖女”仲處於同一起跑線?你覺得你自己仲deserve一個”筍盤”嗎?咁對啲乖乖女公平咩?唔好意思,事實係你已經喪失公平競爭的資格,你唔配。

第四,宜家二十中二十尾,仲要要求人地有車有樓先有得屌,我心諗,咁點解你以前十八廿二果時同人去酒店就可以啪,我就要買層私樓先得? 你有無見過7-11啲牛奶愈接近過期反而愈賣愈貴? 你自己都識等啲時裝outlet貨尾去執平貨,你會唔會見到斷碼反而貴咗?簡直違反常理。Speed dating果晚啲女仲搞笑,其實我買咗樓未關你乜事呢?第一次見已經問定,同你一齊日子會點,可想而知。我就算答買咗,有件極品仲問我結咗婚會唔會加老婆個名落去,要有”安全感”。咁老實講,可能會嘅,但我老婆唔會係你,sorry,你捐返去你老母個西度唔好再害人啦。

總結:我會keep住呢個勢,繼續flirt下啲女,因為好多女都係好撚cheap,聽到你話自己係ibanker已經一地水。約出嚟啱嘅我就食,唔啱彈比下個巴打。結婚?不了,我賺夠會去Ukraine揀個白滑大波,或者台妹都得,反正港女大部份都係弱智溝通唔到,我搵個俄文口音講英文或者講普通話仲易啲傾計。

咁多位巴打千其唔好落疊,啲女急過你地,邊個緊張就邊個輸了。
咁多位絲打,我明白你地有啲可能唔好彩遇過賤男,但請你地繼續對條仔好好地,拒絕港女化,咁條仔都會錫返你,呢啲野係雙向。

咁你就要做話事果個
九年果個咪仆街囉

呢個年代啲男人冇乜承擔

我覺得試下先合理

連求婚都懶

成個係Plan嚟
你可唔可以唔好抽對自己有對嗰節出嚟講?
唔係唔擺酒,係唔「即時」擺酒
又冇講到有冇求婚,你就先認定係冇求婚
抽居屋就係為咗之後既生活,又比你講到「單單係為咗抽居屋」

你話唔擺酒我都明
個人認為勞民傷財好無謂
但等幾年先擺真係唔擺好過 有女仔接受唔到
如上邊巴打女友

佢話女友「要求正正式式求婚先肯結」
但結果冇結到即係 implied 巴打唔肯唔想或未做囉

佢都寫明係以家庭名義抽咗居屋先算
又唔擺酒 又唔求婚 又唔一齊住

其實真係好簡單閱讀理解
點解仲要屈我
認同,我都係咁諗,做人fair d好,又要條仔俾咩俾咩你,d女俾到咩條仔? d女會話將一世人既幸福俾左條仔?,我屌,條仔唔係又將一世人時間金錢俾番你咩?

做人fair d好,最重要係仔去到40結婚都唔遲,女就30都中女啦

比到塊幾十條JJ入過仲可能射過晒既殘西你埋單囉
好文章
所以我成日都話
女人要求條仔靚仔有錢有車有樓 夠高又大隻
我就會問翻個女仔 咁你有咩配得翻人?
佢就啞咗唔出聲

難聽講
講身型
大部香港女人都係粗腿,矮(特別以而家計24,5歲以上既,客觀講之前既女人發育或吸收無咁好)

講樣
而家既妹妹仔比之前沒咁靚,愈來愈多女仔學埋大陸女人咁係PS係相度加味精

講品味
乖乖女除外既女仔大部份由以前既MK/日系到而家既偽ABC或韓LOOK誇張到...
平凡,樸素=唔好睇,打扮係俾人睇呢D唔知邊個定既理論
但唔靚既愈扮感覺通常愈差

講性格
呢D更唔洗講,比例上愈來愈多拜金
以前邊有咁多PTGF,感覺上而家每100個女仔入邊都至少有幾個做過雞
而且20歲以上未有性經驗既100個入面可能得翻十幾個都唔知有無

講獨立
賺錢就叻左,因為學歷相對高左
但自己照顧自己,家頭細務同煮野食呢?
呢D望下身邊既就知了

好既女仔根本真係只要唔係讀咁書加女校,基本又細到大都俾人MARK哂
所以我成日都話
女人要求條仔靚仔有錢有車有樓 夠高又大隻
我就會問翻個女仔 咁你有咩配得翻人?
佢就啞咗唔出聲

難聽講
講身型
大部香港女人都係粗腿,矮(特別以而家計24,5歲以上既,客觀講之前既女人發育或吸收無咁好)

講樣
而家既妹妹仔比之前沒咁靚,愈來愈多女仔學埋大陸女人咁係PS係相度加味精

講品味
乖乖女除外既女仔大部份由以前既MK/日系到而家既偽ABC或韓LOOK誇張到...
平凡,樸素=唔好睇,打扮係俾人睇呢D唔知邊個定既理論
但唔靚既愈扮感覺通常愈差

講性格
呢D更唔洗講,比例上愈來愈多拜金
以前邊有咁多PTGF,感覺上而家每100個女仔入邊都至少有幾個做過雞
而且20歲以上未有性經驗既100個入面可能得翻十幾個都唔知有無

講獨立
賺錢就叻左,因為學歷相對高左
但自己照顧自己,家頭細務同煮野食呢?
呢D望下身邊既就知了

好既女仔根本真係只要唔係讀咁書加女校,基本又細到大都俾人MARK哂

留名睇金鐘仔版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞