[刪文重貼]十問「販民國師」沈旭暉:如何保證飯民加入功能組別會消滅功能組別,而不出賣選民?

16 回覆
6 Like 8 Dislike
不足一年前仲響度鼓吹全港青少年投入大灣區懷抱嘅「國際關係大師」沈旭暉,而家立場一轉,又叫人全力進軍功能組別──似乎除咗佢嘅老本行國際關係之外,幾乎每一樣嘢佢都非常積極參與,沈大師嘅「國際關係大師」稱號似乎亦應省略一下,直接升格成為「國師」

相比起多年尻叫「爭取雙普選、一席不能少」嘅飯民政客,以及近年跟風轉軚、立場由消滅功能組別變成進軍功能組別、卻無恥到連點樣做都講唔出嘅時事KOL,沈國師的確係有啲料到──餵立法會飯民過半點樣可以因此達到雙普選,你至少都要拎出個「普選路線圖」出黎架,唔係同特衰政府有乜分別?幾好笑嘅卻係,直至沈大師之前,飯民一直都無諗過有呢樣嘢嘅需要,但另一邊卻要求政府交待普選路線圖同時間表……

好多人以為立法會過半飯民就可以為所欲為,但其實卻係錯哂,因為響「行政主導」嘅香港,所有重要提案都必須要由特首主動提出,立法會只有否決權;至於私人草案除咗有「分組點票」呢個緊箍咒之外,只要涉及修改政府開支同重要政策,政府係可以拒絕草案提交。然後再加上政改方案必須要經「人大五部曲」同三份二大多數通過,透過立法會爭取雙普選根本係無可能任務。

於是沈國師決定索性繞過哂呢啲立法障礙,將進軍功能組別同進軍選委綑綁埋一齊,然後提出咗佢嘅「國際關係四部曲」:
第一步:飯民先攻陷特首選委過半,選出支持雙普選特首

第二步:飯民特首提出更改功能組別投票方式議案,建議將所有功能組別由公司票變成個人票,亦即所有市民均可依循自己職業投功能組別票

第三步:再由飯民控制過半嘅立法會通過,香港立刻變相擁有雙普選

第四步:唔知有無,視乎佢覺得功能組別變個人票係咪已符合咗普選要求

好多稍有理智嘅人聽到呢度可能都會忍唔住講句「痴撚線」,因為果種一廂情願其實係同特區政府聽日突然宣布香港獨立差唔多──即係點解同一班人口口聲聲話港獨絕無可能,但去到咁痴線嘅普選計劃,卻又可能面不紅氣不喘咁叫人Dream the impossible Dream?
但純粹謾罵係無助搞清事實,所以我決定向沈旭暉提出10條佢必須回答嘅問題,等大家分辨一下,究竟沈國師提出嘅,係一個切實可行嘅願景,定純粹係一個騙局?

一、香港特首參選需要經過中央默許、當選需要通過中央任命;假若政綱中有五大訴求缺一不可的內容,*請問飯民代表特首候選人如何避過被DQ命運?*

二、人大對於基本法有最終詮釋權,亦不止一次就香港政制方案釋法。沈國師認為中共會容許這種賣弄小聰明、繞過「人大五部曲」的變相普選政改方案嗎?*請問飯民如何避過人大釋法否決普選議案?*

三、*假若最終飯民未能爭取特首選委過半,請問沈國師會否促成飯民與商界聯手推舉候選人?如果會,商界又有何動機要接受飯民雙普選提議?*假若商界特首候選人堅拒採納沈國師建議推動雙普選,請問飯民係會含撚投票支持商界特首候選人當選,定係以取消提名要脅其屈服?如果是前者的話,反正你係唔係都含,點解要同你傾?

四、以上幾條問題同樣適用於立法會選舉。*請問沈國師與飯民如何避免中共政府透過DQ飯民候選人,以阻止飯民立法會過半的企圖?*

五、陳沛然從未被視為飯民同路人,又曾投票贊成一地兩檢無約束力議案,並於最終議案唔跟飯民大隊投反對票而棄權,請問如何能被視為過半之一?當日李國麟莫乃光梁繼昌投票支持水炮車撥款,唔通佢地又叫飯民?

仲有鄭松泰一直被飯民黃屍屈係分化撚同鬼,依黃屍邏輯,理所當然會預期佢響普選方案投反對票,計埋計埋,飯民就算響功能組別多贏兩三席,立法會所佔議席亦不過31-32席,*究竟飯民立法會議席過半係如何計算?定係欺騙選民嘅語言偽術?*
六、飯民已有不止一次出賣香港人的投票紀錄,甚至包括沈國師過去亦曾為中共走狗。請問要選民如何相信你地真心爭取普選,而唔係重建飯民大台後為中共政權維穩?功能組別議員多年來立場搖擺不停卻不受選民懲罰,原因就係只有界別選民先可以投佢一票,佢地多年黎亦享盡作為功能團體嘅好處,多次將業界利益擺響公眾利益之先(例如成立創科局)。
*如果連過往立場搖擺不停嘅飯民議員都仲可以擺響連任名單,我點相信佢地響關鍵時刻唔會再出賣香港人多一次?*

七、*假若飯民九月選舉未能獲得過半議席,有無Plan B繼續響議會進行抗爭?所有參選嘅飯民議員係咪至少要簽番張全面抗爭誓約書、同埋宣布自己捐出所有議員薪金,證明自己唔係為份糧打工?*定係好似而家咁,響鏡頭前面扮下憤怒,呃下曝光,然後繼續鍾意開會就開,唔鍾意就缺席會議唔投票,就當自己盡咗議員責任,十萬蚊照袋?
過去咁多年,香港人就係發覺飯民議員永遠都要等議會過半先能夠發揮作用,一日唔過半一日就可hea住黎做,於是先出黎街頭抗爭,而家你兜兜轉轉又叫香港人重返議會,但個抗爭方法卻仍然係等運到,咁同以前有乜分別?

八、*對於九月當選之後,唔開會唔投票失職、又或者拒絕全面抗爭嘅立法會議員,係咪會有明確嘅懲罰機制?*如果議員失職、唔開會唔投票係完全唔需要受到懲罰之餘,下屆仲可以借住「立法會過半」呢個口號訓響度連任,咁我點解會相信佢地入咗議會後會盡力而唔係繼續偷懶?

九、沈國師指「相信若有當選人不獲任命,國際社會或會對香港實施制裁」,*咁我想問點解之前香港有多番DQ事件,外國社會係對此完全無動於衷?同埋飯民會唔會到時又出國游說外國政府放棄制裁,拖抗爭後腿?*

當日公民黨郭榮鏗同楊岳橋都反對國際社會制裁香港,用「一國兩制、殘而不廢」、「香港法治、有險可守」作為反對外國因《逃犯條例》修訂同警暴問題對香港作經濟制裁,我點知佢地會唔會又再重施故技?
十、最後沈國師指出:「若是通過北京破壞自己設計、已先天不公的制度,卻是製造了後天土壤。北京兩害相權,選擇非理性的反檯機會不應超過50%;假如真的有了非理性決定,那是de facto certify一國兩制,對港人而言也是個解脫。」

我想問沈國師作為學者,呢50%嘅推論係點黎?北京難道未試過透過DQ、釋法等方式非理性推翻香港選舉結果嗎?以呢個背景作參考,飯民想透過選舉爭取過半再控制政府呢種形同港獨嘅做法,北京非理性的反檯機會點可能唔係99%?

至於最後一句「對港人而言也是個解脫」,即係點?解脫咗之後繼續做順民?定係接受你沈國師建議,「超越邊境嘅想像,番大灣區創業」?呢個係第十一個問題,但同上面十問無直接關係,純粹係我好奇:*沈旭暉,究竟你係咪鬼?*
tictok + 原神 + 王者榮耀 + 殘體= sky_croc

屌 垃圾post 推嘜撚呀
樓主返去含習總條撚啦
岩,幾時飛去台灣隊林沈國師,再姦埋佢老婆
喺泛登講呢啲曬鳩氣啦
咁的確係de facto certify 咗一國兩制
多咗一堆政治犯
算攬炒緊同撕破緊港共畫皮
你可以質疑攬炒成效
但起碼係支持攬炒嘅人想推向嘅方向
係咪老婆係差婆果位HENRY?

ANYWAY, 其實無睇晒十問,
睇到「係咪鬼」,
同埋個種「XXX然後呢?」語句結構,
都已經唔係咁想睇

屌完閪然後呢?
中出然後呢?
屌左廿條女, 然後呢?
上到天堂, 然後呢?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞