想鋪350呎木地板大概幾錢?

46 回覆
1 Like 3 Dislike
人地知得咁清楚都應該係專家知價啦!你係咁勁既咪報個基本情況比人參考囖
無錯!
我做開的,3萬8幫你搞掂晒
淨係板唔同料都唔同價錢,邊個答到你
啱啱做完裝修,
認真搭下你

拆有唔同價錢
睇你本身有幾難拆

拆完又睇拆完個地板咩情況
洗唔洗重鋪整平

鋪既位置洗唔洗做防水

鋪橫紋,直紋,斜紋?
唔同紋要預多唔同%材料

揀咩材料,

材料產地係邊
大陸,歐洲,東南亞,意大利

每樣價錢都最平100%計,最貴可以去到5~600%甚至更貴都有

有d裝修佬報平比你,用平料又有,爛尾又有
報得貴你又可能覺得貴

視乎你自己有咩需要
你唔清楚自己有咩需要就花時間去拎幾間報價,拎左幾間報價,你先知有咩option你揀,你豪得起就拎一筆錢任佢舞,想格價就自己親身走多幾間裝修鋪
點解裝修可以咁參差,因為好個班通常接單做唔停,淨係做熟客同介紹都已經做唔停

裝修本身就係tailor made service,你要求唔同,價錢都差好遠,你清楚/了解自己要求,就可以慳返買人地知識既錢
你去搵人報價都係問你呢d
報3間睇item 有有需要。料自己去睇
用複合板$30000內
有幾難答姐
識個d又唔答人
人地就係乜都唔知先上黎問
識既仲洗開post咩

同樓主差唔多 350 唔計廚房廁所
Total 工錢12000
佢2日就鋪完嫁啦 350呎
最多3日
但佢total 計幾多工真係唔知

水泥/沙錢買左4定5千
但好似其他part都會用 唔只地台
我自己都唔識

同埋因為屋企人識人
所以工錢平左d
我自己搵出面報價就
17000-18000/2萬幾都有
建議你搵多幾間報價先會揀實

水泥錢就成本價黎 1蚊都無多
即係你自己買都係4/5000就夠
唔好比人水

磚就好講你自己點揀
一般人都係新填田街買
我都係
我係鋪木紋磚20x120個隻
佢分左幾個lv
大陸磚cheap 既30-50 1塊
仿意大利個d就70左右
made in Italy 就120左右
再高階d就160-180
再貴都有既.. 但值唔值自己諗

記住講價.. 傾個8/9折
千其唔好跟佢標價買
腳線一定要買
唔買我覺得會好奇怪
同埋師傅話防水會好d

計法就睇你點切
Eg. 20x120木紋磚
你可以揀切2刀 變10/10 or
3刀 變6.x/6.x/6.x
Or
你有指定尺寸都得 但好似要額外收費eg. 8/8
同埋佢會當你一塊磚咁用,剩返個4就會哂左

我自己就揀切3刀
買個時話會有6-6.5cm 高
但最後出到黎得5.7cm 但都還可以接受

收費方面
佢係計你1塊磚價+切割費1刀1刀計(你開2當1刀,開3當2刀)
一般行左咁多間新填田街都係around 30-90左右
但佢有好多玩法,有d收90任切 有d收60開2刀
你行磚鋪時問清楚
即係當磚錢1塊100,開2刀每刀60
即係1塊磚開3條腳線=220蚊

順便提埋你
買磚通常會有得退磚,即係買多左可以退(10%total 磚量,即買100塊可退10塊,如用剩)

腳線係無得退,買多左用唔哂就係掉左佢
腳線自己去你間屋 自己拎尺去度哂每一個要放腳線既位
再自己加減乘除
再x返1.2左右 for 師傅切長切短..
我total 係計到岩岩好… 1塊都無多.
但我覺得買多1塊即3條腳線好d..
廢事師傅做做下發現唔夠屌鬼
到時要叫佢上多一轉黎都唔知收唔收你錢好
講錯.. 開2當2刀收錢..
開3當3刀
即係100磚錢 開2=60+60+100=220
開3=60+60+60+100=280
開2/3都係50?
抵wo
如果好似你咁計 我同你差唔多
我係65蚊 4呎
1塊磚開12呎
樓上巴打話:一井舖100呎 = 4000-6000
350當400呎計(因為要買多少少for 邊邊位,修口)
計中間價 = 5000*4 = 20k

清350呎價錢大約$6k
https://deco2hk.com/%E5%95%86%E5%BA%97/%e5%b8%ab%e5%82%85%e4%b8%8a%e9%96%80%e6%9c%8d%e5%8b%99/%e6%b8%85%e6%8b%86%e6%9c%8d%e5%8b%99/

平整地台,未計物料,淨計人工 :1日 應該搞掂$1500:
預多一日 = 3k

鋪磚人工: $1500 *3日,預鬆少少3日 (無師父為同你返半日)
=4.5k

一共約:33.5k (未計水電費,英泥沙,用靚磚再貴d, 要搬磚上樓再貴d)
我買磚錢仲貴過
請人黎鋪…

不過唔知如果平既話係大約幾錢左右
樓主而家用緊咩地板? 想鋪番啲咩?

建材sales留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞