NAS用過既HDD點樣可以Format?

12 回覆
0 Like 0 Dislike
好耐之前買左隻3TB但又覺得好唔夠買左兩隻10TB而家想用番呢隻 但好似就算插落部機度都detect唔到 有咩方法?
唔該哂先用緊win10
呢排HDD好撚貴
點會detect唔到,你 bios 有冇睇到先,
disk genius
有無當新增磁碟咁重新寫過 format?

https://zetaspace.win/how-to-add-a-hard-drive-in-win10/

如果咁都揾唔到隻碟就去 bios 睇下認唔認到隻碟先
用diskpart clean咗佢
之後開磁碟管理 初始化
再create partition & format
d Harddisk 貴到仆街,屌佢老母
bios認唔到我隻hdd我買左番黎半年 但用左一個月 應該無壞 仲要係nas專用碟
認唔到可能係插線嘅問題, 試下睇曬 sata 同電線有無鬆。

無嘅話就插隻碟去其他地方睇下認唔認到
用linux
得了 唔該哂
Bios度認唔到 不過Diskpart個List到揾番出黎
Format好了
行過raid 既harddisk 係咁 windows computer management 會唔show 出黎 一定要用tools 搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞