恭喜劉慕裳奪奧運空手道個人形銅牌

538 回覆
720 Like 10 Dislike
火雞妹好慘
明明係2場銅牌賽分數第二
但個賽制又唔係好似體操計分咁玩
個項目咁低能格鬥技,但唔格鬥,咪同啲公園廢老差唔多
努力冇白費!撐呀!
咁我碌鳩咪識轉彎?
好靚呀
ig又有托雀仔圖
劉慕裳個fd都係入咗銅牌戰
劉慕裳哥哥:
銅牌戰分差咬得比較緊,土耳其選手有氣有力,但劉慕裳技術比較好,動作轉換土耳其選手無咁流暢,劉慕裳最後一場有啲疲態,動作轉移冇咁爽,有影響到發揮。分數唔算贏得多,但都算係一個好高嘅分數。馬步、重心轉換、技術、呼吸同埋動作嘅一致性劉慕裳都係技勝一籌
劉慕裳哥哥:
佢2月返嚟香港,屋企人一齊食飯,打邊爐,都係攞公筷分開食,同埋喺屋企全部人會戴口罩,因為唔想佢功虧一簣
劉慕裳哥哥:
2019年更改賽制,佢進入低潮,由兩個選手對決,到而家變計分制,同一時間要對好多個對手,計分制轉變令到佢輸咗好多場比賽,佢優勝嘅地方就係心態好好,反而好積極去搵一個方法點樣去攞到一個贏嘅秘訣,所以不斷嘗試最後俾佢搵到。
劉慕裳哥哥:
佢係4號種子,佢知道自己同1號種子會同線,計分制嘅往績佢未贏過,佢從來都係一個肯承受風險同埋跳出舒適圈嘅人,佢就嘗試用一套新拳希望俾裁判一個新鮮感希望搏贏比賽,所以專程走去練一套新拳,結果都有個唔錯嘅分數,不過西班牙選手技高一籌
今日香港奧運代表團召開記者會,在會上宣布劉慕裳將擔任周日閉幕禮的港隊持旗手。

說起昨晚一役,Grace口中仍然吐出「好攰」兩字。「攰」的是她早已疲憊不堪的雙腿,同樣是要不斷集中精神的腦袋。「不過我也好想回覆大家的訊息,所以多累也盡量覆,覆到3時才睡都未覆完,真的很感謝大家支持。」

「很開心有些不懂空手道的人都因為我而第一次看空手道比賽,真的不覺得自己這麼值得大家愛戴。」

談起昨晚伴她入睡的奧運銅牌,雙眼還是會彎彎地笑。「如果早4年或遲4年我都可能無機會參加,我是個很幸運的運動員。」

8月8日的奧運閉幕禮上,Grace將出任香港代表團的持旗手,拿起區旗代表香港參與為東京奧運劃上句號的這一夜。「這兩年真的很特別,曾經由疫情失去過比賽感覺,到現在能站在最高舞台,整件事都很奇妙。」
劉慕裳個fd出場
win左銅

其實唔知做乜9 自己幻想自己同自己打?
左右互博?好撚中國人打飛機感覺…

對打好睇好多…
其實佢好唔好抽?有冇對打片睇?
幻想有對手
咁其實詠春打木人樁都可以比賽…
城市大學創意媒體榮譽理學士畢業的劉慕裳,其母親昨形容愛女兒時追隨同為現役港隊成員的哥哥劉知名,踏上空手道之路,可謂無心插柳:「有人說我家一門雙傑,但原本只想女兒做運動,強身健體而已。」

劉慕裳自十一歲開始練習空手道便欲罷不能,常赴日本集訓外,還協助在港推廣此運動,包括擔任電影《空手道》顧問,最終踏上奧運頒獎台。她喜言:「很高興不少港人因為我,嘗試了解女子個人形賽事。感謝大家,也感謝一直支持我的家人。」
其實成日幻想有對手 自己對打 會唔會容易有思覺失調?
當自己發夢咁
好想奶佢對腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞