【港講電影】深夜時分,陪你看《鋼琴戰曲》,極權中音樂人的歷史見證

15 回覆
38 Like 2 Dislike

《鋼琴戰曲》:亂世浮生,極權中音樂人的饑餓與見證

Some people are artists. Some, themselves, are art.

樂曲,可以娛樂至死,也能警醒世人。極權統治,侵蝕昔日價值,堅持本心者,願意道出真相者,仍然不平則鳴者,皆被視作眼中釘,恐嚇追捕監禁殺害之。

電影The Pianist,港譯《鋼琴戰曲》,取材自波蘭猶太鋼琴家,華迪史洛·史匹曼的回憶錄,講述二戰時,納粹德國,侵略波蘭華沙。史匹曼及其琴聲,掙扎求生,痛苦見證。

《鋼琴戰曲》節奏明快,沒有多餘鏡頭。起首一幕,史匹曼在電台,彈奏蕭邦,琴聲抒情動人,沒幾秒,炮火轟隆不絕;錄音人員叫停,下一刻,他們已被炸死。

150分鐘的敘事,擅用剪接,時空跳躍。1939年始,二戰大事,毫不拖泥帶水,上一幕,慶祝英法向德宣戰,似乎平安;轉眼間,德國納粹,列隊走在家門之前。

現實殘酷,即使史匹曼乃音樂大師,為了生計,將鋼琴賤賣,否則無法糊口。史匹曼一家,配戴大衛之星,強迫搬遷。猶太人特區的城牆,非人化的猶太豬。

《樂記》云:「亡國之音,哀以思,其民困。」史匹曼在猶太人特區,到餐館演奏謀生,名震天下至不受重視,輕易被人打斷。朋友說,你太音樂了。那是亂世之無用。

鏡頭隨主角走動,不必刻意,見證了歷史。小孩在他面前,活活被打死,無能為力。在廣場等待遷移,背景是苦難的眾生相,為了嬰兒求一口水,為了生存把小孩悶死。

家人全被送至集中營待死,只留下主角。他走在荒蕪殘破的街頭,盡是屍體和雜物,擔任勞工,見證德軍任其心意,隨機殺人。藉由朋友相助,史匹曼離開圍牆,逃亡。

電影上半部乃集體見證,下半為個人求生。極權治下,饑餓主題,只為維繫生命底線,不斷看著,主角尋找食物、水源,卑微得吃下有毒的馬鈴薯,在床上發抖病重。

和原本的意中人相會,她早已結婚懷孕。史匹曼在門縫偷看,她拉奏提琴,多美好的故事,原是發生在他身上。他說:「在牆的這一邊會比較好過,對吧?但有時,我也不確定自己是在牆的那一邊。」

https://www.youtube.com/watch?v=j4vK6AQen7o

主角無依無靠,走在城市殘骸,孤獨荒涼的世界。波蘭曾經的繁榮,文明已被洪荒征服。德國軍官發現了他,命令為其彈奏樂曲,月光灑在彈琴的人,琴弦令軍人感動落淚。

反抗者,帶有尊嚴地死去,警醒眾人;彈琴者,堅持自我地演奏,對抗權力之美。唯有當極權消逝之時,重拾個體自由,我們才能如史匹曼,愉悅地奏出生命的歌。

呢套好睇
跟原著小說改編電影嘅真人真事。
零幾年睇完戲之後再睇小說真係小深刻印象。
其實對比起同背景嘅其他電影佢可以話係比較中立,
佢無只係刻劃納粹嘅殘忍同無情嘅戰爭。
套戲就好似用一個第三者角道去描述果一段歷史,
以及當中發生嘅故事。
電影入邊就好似沒一個特別嘅主題,
講述猶太人嘅淒慘同時又展露佢哋嘅懦弱。
提揭露納粹嘅殘暴亦不掩飾佢哋嘅善良。
成套電影唔似其他同背景咁有立場,
可能鋼曲戰曲嘅賣點就係政治立場不明確。
猶太人被迫害就應該係無辜嘅形象。
納粹係侵略者說應該個個面目猙獰。
咁推翻咗正統教育制度入邊嘅內容,
總係武斷地去一刀切嘅思維。
壞人就係窮兇極惡,好人就係純真無邪。
特別強大終國最愛就係用:
「日本人點樣點樣,美國人又如何如何。」
因為句子自帶天然嘅優越感,
但係咁樣嘅思想意識卻永遠都會有唔少認同者。
明顯集體嘅善惡並不代表個人嘅善惡。
咁簡單嘅道理每個人都識,
但又唔係每個人意識形態嘅一部分。
個人嘅善惡舉動更多係取決於佢嘅價值同世界觀,
而及事發當時嘅環境同心理因素。
就好似係一個大部人都要屈服暴政專制嘅地方,
仍能夠堅持不懈去發聲同指控政權嘅人係最值得尊敬。
平時我哋所有人都知專制獨裁嘅政權係最令人不齒。
但想係大環境中堅守一啲咁簡單嘅道理係一啲都唔簡單。
就好似電影中和平時代係人都個殺人放火係大奸大惡,
但係戰鬥時間當殺人掠奪已經成為常態。
能夠獨善其身堅守底線嘅人先至係真正嘅行善者。
因為人性中最大嘅善就係:
「當你有充足嘅條件作惡嘅時候,但你選擇唔做。
當你無必要行善嘅時候,但依然從善如流。」
我相信香港人經過前兩年都可以身同感受
戰爭片黎講,呢套係同雷霆救兵,舒特拉的名單並列。
由細到大,翻睇過好多次
Come and See
Apocalypse Now
The Thin Red Line
Full Metal Jacket
你覺得最大既得著係咩?
果個要男主角彈琴既軍官最後去左蘇聯集中營
佢有想救翻佢都救唔到
巴打講得好好
世界始終唔係非黑即白
有黑有白,但亦都好多唔同顏色
好嘅文藝作品,永遠係呈現呢樣嘢
體制、集體意志,亦唔係咁永遠固定
個人或多或少,都有自己嘅自由、能動
真係難得嘅好作品
用一個比較中立嘅態度去帶出大事件中嘅大道理
亦都反映惡法之下,遇到好人只係非常好運嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞