求救 打機有時會中途死機想知咩原因

17 回覆
0 Like 1 Dislike
平日部電腦多數用嚟打LOL
最近無端端開始會打打LOL個Mon出現直間,如圖

(影曬成個Mon會影唔出啲間條所以zoom嚟大影)
有時係紫色間,有時紅色,有時白色
呢個情況間唔中先會出現
出現呢個畫面時仲會正常有遊戲聲,淨係畫面出事
我通常會重開機,有時就唔會再出現,有時就打多一局又出現呢個畫面
個電腦Mon係近半年先換
平時睇YouTube,上網同玩steam 啲RPG都冇事,淨係打LOL會咁
上網睇左好多post都冇我呢個情況
想問下連登大神點解會咁

AMD Ryzen5 3500X
Asus Prime B450M-A II
DDR4 SDRAM 8GB
AMD Radeon HD7700 Series
mon線?
有冇超頻
AMD
喂大佬如果HD7700 series出嗰陣你生個仔咁佢而家都準備升小四啦
似乎死gpu 多

有冇error code ?
張卡頂唔到stock clock speed炒司機
一係降頻繼續用
一係換卡
我之前張amd 270都係咁死
冇呀
平時淨係上下網,打下Lol,冇乜要求所以唔壞就繼續用
冇error code,咁即係唔係壞gpu?
我試吓換卡或者降頻先,唔該晒
display card壞多
可以升級了
有無check 溫度
高溫落唔到去既話通常搽下散熱膏
應該係Display壞vram
換卡把啦
好耐之前砌部機同你一樣series都係咁 嬲嬲地換返N卡冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞