個個都話自己裝修幾錢幾錢,其實佢地有冇計埋電器傢俬錢?

42 回覆
4 Like 26 Dislike
利申:電器梳化枱枱凳凳都買左成10皮
淨係用唔同物料,木板價錢都可以差好多
我睇好多裝修片,佢地普遍冇講買電器錢,實際上裝修片講個價加多10-15萬就差唔多
裝修計乜9電器
200蚊一個風筒又得 2000又得
咁不如計埋電腦電視手機樓價啦
唔計
建築物料家電品牌入唔入牆式
仲有師父手勢有冇心機
樣樣條數都差好撚遠
有d人自己識搞就去diy 為個過程開心
但都有好多睇完YouTube就亂黎
搞到手尾好長 自己裝之前真係考慮
無人會幫你執手尾 到頭黎可能仲貴
個傢私電器係需要裝修時裝埋
例如有錢佬整個中央冷氣
或者個櫃要訂造入埋牆呢d先要計落裝修
一係新樓佢幫你簡埋傢私果d咪計
訂造傢俬計埋落裝修費好易理解。但新屋又要買床又要買梳化電視,其實個條數都唔細。上網睇裝修片見人全屋靚靚,但佢哋普遍冇講買電器梳化床褥枱枱櫈櫈洗費
一張梳化都十雞了
屋企8xx 呎,淨係冇整廚房,兩個廁所改左企缸,計埋全屋電器,洗左差唔多80萬
真,裝修佬張單就40萬,但好多野未計,計埋大大小小嘅野60萬
朋友372ft 單位
全新樓都用左92萬連傢電裝修
所以嗰啲片都係參考吓就算

一張梳化,一張餐枱,已經可以差好遠

有時打開雜誌一睇就知邊間屋用淘寶餐枱,邊間用貴嘢
唔好太極端講10萬一張梳化。現實係你買d正常牌子,sony siemens samsung電器都要洗你10萬左右,連買個門鎖都要買幾千啦
電器傢俬既價錢人人都可以上網查 price/豐澤/百老匯一睇就知 有咩需要特登講?
相反裝修價錢真係裝修過既人先知 所以先多人拎出黎share

唔明你係度鑽咩牛角尖 冇講咪冇講 你咪自己查
人哋唔計咪你計囉...
一部電視,平既可以二三千,貴既可以兩萬
咁緊尺寸可能唔差好遠,咁你想預幾多?

洗衣機,某國垃圾牌二千蚊包送貨,而家屋企用緊部 Miele 萬幾兩萬
咁你又想預幾多?

再唔係焗爐,有人預幾萬,有人預幾千,亦有人跟本唔駛要,
咁又留幾多?

有人可以兩三萬搞掂全屋傢俬電器,
有人廿萬都未埋到尾,咁條數要留幾大?
講出黎係想表達有90幾萬比人昆左好高尚?
我去佢屋企 真係裝修得好靚
值唔值咁多錢就唔評論了 我又無份比
想充大頭鬼就會計埋
驚貴到嚇走D客就唔計
成日問幾錢合唔合理 無breakdown睇條撚咩
用好少少,淨係全屋啲掣面都5000幾蚊🥲
所以有啲唔急住買都會入咗伙
等銀包多番啲彈藥先要一步一步買番
裝潢 同 裝修 識分未 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞