想買Fuji 但唔知買邊度好?有兩個option

28 回覆
1 Like 2 Dislike
Fuji X-T4 同 Fuji X-E4
性價比邊部好啲
Pish
既然你渣唔定主意,不如我讓我部愛機x-t20俾你。先識一部平平地,唔啱玩都唔會心痛。

連登巴打價,八千唔收,只收四千!
我用消費喎😂
睇你會玩咩鏡
xe4配大支鏡唔掂,t4本身好揸手就百搭而且有機身防雲
Xe4性價比高唔高先?
因為兩部都相差幾千...
個人覺得除咗靚仔一無是處
XT30呢?
要防震 or 拍片or 玩大變焦為主 xt4
要輕巧玩定焦 xe4
有冇話水貨邊間好?

除左冇Classic neg. , X-T30好過X-E4
咁收你二千cash加二千psn
本身都諗住買xt4
但見到xs10,配置差唔多 ,冇咁貴
但外型冇左富士機味道
唔知點選擇好
建議樓主可以同埋 xs10 比較先決定
Xe4 唯一賣點係輕便,配嗰幾支Fuji 招牌嘅 35.4 /23.4 /16.4 重量平衡叫OK,但如果你係配 80 2.8 /1855 2.8-4/ 1655 2.8 呢一堆嘅話會頭重身輕

建議你可以比較嘅係 xt30 /xt4 / xs10 呢三部

當中 xs10成個外型同富士一貫有少少唔同

鏡頭方面新手可以由 1855 2.8 4玩起,
有錢嘅話就 1655 2.8,不過聽人講重同埋冇防震所以建議了解吓先

之後根據需要買大光圈嘅 prime lens 如果街拍 35.4 又或者係 23.4 ,人像就 56.2
Sor 上邊有句講錯, xe4 用16.4 嘅話都會有少少頭重身輕
但係如果得8k budget 呢?
xe4 or xt30
咁咪繼續XT4
XS10其實奄好多
8000$ 咪Xt 30連1855kit set 新手夠晒做 反而怕自己技術未進步得快用唔盡佢 用多排覺得提升左咪將來再慢慢入幾支定焦鏡頭
又唔講你有咩需求
攞個中間咪xt 30

加支1855,搭支35 . 2 ,已經好好玩影相都好有滿足感

ps如果可以放低對zoom鏡嘅執著,16 2.8加埋35.2
輕巧又天涯不過要換鏡

利申:鳩影,影bb多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞