裝修廁所,想問換喉

47 回覆
2 Like 1 Dislike
因為budget 有限只打算執一執廁所,本身想執靚個廁所同換一換埋水喉,但睇左好多po都唔明以下幾點,有無裝修巴可以幫手解答

1. 好多人都話如果重新做企缸換磚,爆地下個陣會好易震到喉搞到漏水,所以最好換埋水喉。有無方法係只換面個堆同防水層而唔傷喉?定係一搞防水層就點都有機會傷到喉?

2. 又有人話,換喉最好係由入屋開始換,要換埋廚房個邊。其實可唔可以只做廁所唔搞廚房?只做一邊會有咩風險?

3. 假設第一點成立,師傅重新做地台同企缸個陣會點處理煤氣喉?工程途中會唔會搞到舊有嘅煤氣喉而導致有機會要換埋煤氣喉?

PS 30年樓,上手無換過喉

睇左好耐都諗唔通,求裝修巴打救
如果淨換磚,佢防水個層需唔需要都再搞多次?定係好簡單撬起舊磚換新磚就完?

唔好意思好多問題
唔該晒師兄解答
2非常睇你屋企點樣設計,但由於全世界水喉一定係駁晒廚房+廁所,所以一次過整廚房+廁所係最合理
單整一邊唔係唔得,你要知D喉點走同會貴

快快手手扑晒重做快過小心翼翼咁扑
小心翼翼咁扑到時做完一漏都係要再扑晒仲On9
我就係驚呢野

咁如果只係做化妝,睇黎我都係換下磚,做下防水層就算
企缸都唔重舖(應該可以咁做?)
總之大原則係防水層穿個窿仔你都會有撚排煩
你敢搏無話唔得既
咁我換磚會唔會搞到防水層?定係直接唔好搞,換左個馬桶就算
你嗰邊三十年未換過喉,
強力建議就算借錢都一次過做晒。
換喉要街外換到廚房先有意思,因為你係飲廚房啲水,沖涼反而冇乜所謂?
三十年都唔係銅喉啦,想等幾多年先換
預算唔夠做全爆
所以好頭痛

多謝巴打建議
到時師傅上去再睇
起碼心裡有個預算知要點問

唔係到時爆完,又話要搞多幾樣,到時唔夠錢仲煩
廚房裝打算裝強力filter 一了百了,講真大廈同街喉都無得自己換,裝filter 仲實際

廁所係想化妝,但唔知d工程會唔會好易搞到喉整到漏水,所以先諗住不如換埋

點知咁多問題
情願其他地方唔夠budget都唔好慳廚廁,仲要三十年樓,話唔定你樓下一早已經漏晒水跌晒石屎
要換就換哂啦,不過近排銅價好高
要有心理準備俾多少少錢
換得坐廁,鋪磚若果之後漏水,要整喉,坐廁,鋪磚又要再整過即係俾double 錢

你若果三十年都係未打算搬其實一次過好d

其實爆開左d喉位見到濕濕地,都係強迫你全部換
廁所唔好慳
到時漏水你仲煩
提提你 油完防水記得試水
多謝巴打提醒
試水試3吋 48小時 落色粉
明白
終於問到原裝係鐵喉
所以都係要換
換喉好平姐,我廁所廚房連埋買喉都係6千蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞