[美國內戰] 如果當初南北戰爭係南聯邦勝出,美國今日仲會唔會存在?

11 回覆
0 Like 6 Dislike
好似好少有人討論美帝歷史
如果當日林肯打輸左
羅伯特將軍率領大軍攻陷華盛頓特區 併吞北聯邦
美國今日會變成點仲會唔會好似而家咁強大
而家仲會唔會行緊奴隸制

好似無見過有人討論呢方面既野

歷史邊有咁多如果
一髮動全身呀
強大係一定會,係唔知會唔會好似今時今日咁強大,歷史太多變數
你搞清楚人地南北戰爭打乜先
如果當日蔣介石無比人綁架,先安內,後攘外,你估今日中共仲係咪度呀拿
會分裂,但係南方莊園經濟發展空間唔大,北方養精蓄銳幾十年再打過南方就大撚鑊。

第二次北美戰爭既關鍵應該係南方控制到幾多西部地區,同埋歐洲列強會唔會扶南方去壓制美國。
英國可能會為棉花,New England同埋Columbia territory幫南方
法國同德國打緊普法戰爭應該唔會得閒去美國
西班牙有機會為確保南方唔會搞古巴幫北方
俄羅斯土耳其奧匈帝國唔夠naval projection去介入美國內戰
仲有美國內戰南方本身係要獨立 status quo
唔係要取代或者吞併北方

南方之所以想獨立係因為北方想收棉花稅同埋想用北方港口運去歐洲 食佢一大筆 加上北方因為工業發達一早就廢除咗奴隸制就站在道德高地之上 南方工業發展唔及北方 唔夠人手當然想保護奴隸制

林肯上任之後就主張一個自相分爭之家必無法站立嘅主義令南方蓄奴州聯合起嚟 由七個州開始宣佈獨立到之後總共有十三個州

如果贏咗首先唔會有3K黨嘅存在
到時應該得返民主黨
得到北方嘅科技同埋工業 遲早都會廢除奴隸制
信仰方面會繼續係基督教
咁當然有機會唔會發展得咁快咁強大 主張返農業發展
個人認為種族關係分分鐘會好過今時今日嘅美國

題外話有前南邦聯騎兵營指揮官做過美國駐香港領事
John Singleton Mosby

戰後1878年被格蘭總統(當年南北戰爭北方將軍)特任命佢為美國駐香港領事

https://youtu.be/YI16zDNFLec

Deo Vindice (God will avenge)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞