屋企盞燈迴光返照

17 回覆
0 Like 0 Dislike
究竟係盞燈壞定電壓問題呢?有咩方法可以check到

事原個廳有兩盞燈 唔係新買返黎 舊業主留低 住左唔係好耐就發現問題 亦都冇諗住裝修
情況一 發現一盞光時另一盞就暗啲
情況二 兩盞著哂 著一段時間之後熄其中一盞再著返佢 佢又比平時特別光喎
情況三 返到屋企 淨著一盞另一盞格一兩個鐘頭先開 又特別光

情況一 係持續發生 情況二同三只係間唔中發生

直到近排其中一盞迴光返照一開佢就特別光 光左兩三日 佢就好似燒左咁keep住好暗好暗

我究竟係要買過盞燈定搵工程師父check下呢?有冇巴打熟呢方面解答下,謝先
如果盞燈唔貴咪換左佢囉,一換就知係電既問題定係燈既問題
窮呀 唔想浪費錢 不過可能終歸要一試 咪上黎問下先囉
係唔係不是led燈?
可以換led試下
咩類型燈?LED?慳電膽?
有冇裝香?
係LED 不過係一體式果種 要換要成個換
https://www.lighting.philips.com.hk/zh/consumer/p/functional-ceiling-light/6947830440245

呢種款既吸頂燈 拆過出黎 望過應該係成舊換
成舊換啦,前兩日先幫自己換完
唔難架,去youtube睇下有好多教學
真係唔識先搵有牌師傅幫你
咁如果成舊換 都係時光時暗既 咪哂錢
你咁講即係叫我跌埋心水 唔好問啦 換啦
又或者咁講 我都想知如果係電壓問題 可以點解決?
洗唔洗拆牆之類既野完全係人如其名 我無知
依家啲燈懶高級有得校光暗
有個遙控校,
如果冇嘅話,就係熄左即刻開番就唔同光度
電壓問題機會就好細
你係用LED吸頂燈,好大機會都係個ballast有問題,成舊換啦
如果你話你拆過黎睇,咪用個萬用錶度下個電壓囉,再唔係咪換個正常嘅燈去試下/有問題盞燈換去第二個位試下
希望係咁啦 只係無理由一邊光一邊暗 有時又調返轉
未試過 兩邊一齊光過 我先覺得係電壓問題
你咁講 可能我咁唔好彩兩盞都有問題啦
講多句 兩盞都有問題 冇個係正常 係試唔到
我呢隻係舊款燈 純開關
用左幾多年?LED都有壽命,如果兩盞都同款同時間換,一齊死都唔出奇
如果你仲係覺得係電壓問題,你識嘅咪check下係咪啲螺絲鬆,唔識嘅就小心電親
btw, 比啲錢買過支燈好過啦,而家啲燈都唔係好貴啫,燈飾舖買燈包裝,換完仲有問題你可以叫佢地跟,你淨係比錢搵師傅上黎check完冇問題收你錢咪仲嘥錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞