身體檢查其實係咪邊到做都一樣?

21 回覆
2 Like 1 Dislike
私家醫院同啲普通咩咩醫療中心其實係咪一樣?
太多選擇唔知揀咩好私家會有保障啲?

同埋係咪唔可以貪平,有啲under1000會唔會check埋啲冇用嘅野,等於冇check咁
對呢方面唔太熟悉 Google過都冇咩答案
求解答
小學俾醫生劣賓周果啲
正式body check
驗血驗心肝腎嗰啲
點解健康台都冇人認真答
咁你去養和同去連鎖店應該有分別嘅...
當然我知會有服務態度質素嘅差異啦
但主要係想知個結果有冇大影響
啲乜乜醫療中心會唔會呃人 或者啲plan根本冇用咁
有錢一早去左養和啦
結果正常就冇分別,有嘅嘢自然有,冇嘅都係冇,有冇用就睇你揀得啱唔啱㗎姐,你懷疑個心有事但去咗照肺都幫唔到你啦,又睇下你想有幾deep㗎姐,覺得腸有事咪去照聲波,唔夠咪照埋腸鏡囉,再唔係搵多間照多次都仲得,最重要對自己有懷疑嘅部位相關嘅檢查方法有認識,識得點揀
醫院同診所 (集團式醫療中心) 我都試過
診所平d, 醫院就貴d 不過其實都好睇你個body check 個plan 想check d 咩

例如我一把年紀,今次去醫院check 就做埋超聲波加埋d 基本野就5xxx 幾
之前去診所都係抽下血,驗下屎尿。1xxx
兩個plan 都會有醫生同你up 下個報告,醫院個個就講耐d 解釋多d 但都係sales 你野,問下你做唔做腸鏡 ( 我之前同佢講過下有一兩次大便有血)

診所見醫生就五分鐘搞掂。

如果你feel 到自己係有d 唔妥,公司個保險又cover 一半左右,suggest 真係去醫院驗下。
記得買左保險過幾個月先去check
唔該曬你
好人一生平安
如果想醫生follow up埋(萬一有事)
應該去醫療中心定醫院好
仲未出嚟做野仲使唔使買保險
你呢個歲數而家啲自願醫保一個月百幾蚊
但如果你自覺身體健康既話
不如等做野買左保險先開始做
你本身有錢就另計啦
準確度方面,都係睇個化驗所有無認證
有既話,應該都準既

至於其他,例如receptionist 有幾靚,裝修等等
果 d 就你自己鍾意啦
點解?
自願醫保會包埋body check?
驚你check到有事無保險claim姐
VHIS包未知已有疾病
要等四年先有得full claim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞