2021搵教席討論區(11)提防buxxxx

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
做住先啦,我第一年教書都係南亞學校,而家第三年已經入咗Band one學校教。我想講,第一年咩都試吓,然後有咗個踏腳石,之後出去邊都容易好多。(利申,大學主修通識的合約老師)
爭取下,學校依加都難請人
最好有底氣先好去嗌下,例如你手上已經有一個pt 15 offer,否則你被人講兩講又返返轉頭。當然問問人工有冇加既空間係OK既,但要明白呢啲位佢可以任開都得,大家公道。

如果背景係冇PGDE又FG,其實都冇咩特別野去add value,有offer建議take 住先。反正到你一兩年經驗,去到interview就會有啲野比人睇下,到時都係足point請。今年入到行儘量入啦。
但佢背景係冇PGDE的FG,呢班人點都有一大堆。如果學校條底線去到呢個位,應該大把有得揀。
大把人跟機
隨時下學年可唔可以完整留晒都成問題
除非自己離職,正正常常有咩理由會提早被請走?
違反合約(例:未批核的秘撈)或專業失德
如果正苦要求教師要宣誓先有得繼續教,我會辭職
我諗會去搵補習;搵唔到就移民,就算無儲蓄都會去

本身諗住做一年儲錢,下年年中就離開,但係尋日政府咁樣一搞,我對來年的情況覺得好灰。(雖然我預咗開學之後政府會搞宣誓,但係都抱住樂觀態度,諗住做到一年,仲買咗一年美容按摩plan)

今日教協開始收新會員申請,所以好明顯就係嚇窒教育界
其實係
而且學生少d,可以照顧得好d,教學內容又好玩d、自由d
最少唔洗趕進度趕到成隻死狗咁
辦公室政治
200幾人爭4 5個FT位到啦
Part time都係唔太多位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞