網傳 河南某村全村村民 駐守河堤嚴防政府私自開挖

195 回覆
262 Like 4 Dislike
屌,先10公里咋喎。。。。
步行嘅話,應該3個鐘頭以內完成
https://twitter.com/Vincent198964/status/1283222651385843715?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1283222651385843715%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ntdtv.com%2Fb5%2F2020%2F07%2F16%2Fa102894906.html

那年因為救災,與當地民政部門結識,每次來省城,都會約我
某次我趁他酒酣耳熱,問他,既然為了保城市必須洩洪農村,為何不提前告知村民,好轉移財物
他說,怎麼可能,你一通知,老百姓會同意?他們會要求賠償,農作物,牲口,苗木墳地、沒個幾百億擺不平,如果是“天災”幾包方便面給他們,還感恩戴德
係wo,咁河南呢件事真係似啦
一切為了GDp
死農村無死城市咁eye catching,農村地大人稀浸晒受影響人數都一定少過城市
早就知
根本人為
實係收咗美國佬錢
殺哂d老人咪無養老問題
住呢d鄉下地方老人家多
主要原因未必係無錢
只係管理層想舊錢入自己袋
支那人連政府對佢哋唔好 都只係看守住條河堤咁大把
叫泡菜啦
搶咗人哋韓仔名菜個名返嚟唔用好嘥囉
兩害取其輕
救災
可以過河濕腳

點解要公佈排洪
只係支共領導層想国家人口增長 經濟富強 等自己有更多財可以挌

d地方官員理撚得你 買個黨席返嚟做官就係為油水為着數 - 民生民情關佢哋撚事咩

洩洪前通知又要揾地方安置d人又要賠償又呢又路麻煩過乜
d人死咗佢處理屍體就夠 冚家鏟的話就直情無手尾
有聲
泯滅人性的國家
就係為左佢地有一個「藉口」
就要咁多人面對一個人造嘅災難
訓撚醒未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞