有無人鍾意睇少見既歷史照片?

671 回覆
5115 Like 39 Dislike
有少少沙皇尼古拉二世喺未做沙皇前喺1891年嘅東方旅行時黎過香港,去過山頂食午餐睇維港、行古董街買野(洗咗成萬五蚊)
之後做咗沙皇後計劃過黃俄羅斯計劃(Yellow Russia Plan),除咗想要滿洲外,考慮過要香港(當時仲同英國大博奕)
依班冚家剷從來冇變過
水門事件本身有陰謀都唔出奇
睇返資料,亞歷山大二世亦是取得最多滿清領土的俄國沙皇,在位期間,俄羅斯帝國從清廷手中割取了外東北和外西北近一百四十四萬多平方公里土地。
睇資料原來亞歷山大二世身高都有186 cm
btw 尼古拉二世除左迫於形勢成立嘅杜馬之外,惟一成就諗黎諗去得八國聯軍之役攞到江東六十四屯
其實威廉二世應該好鍾意俄國皇后嘅家姐Elisabeth,即使一戰俄國同德國打對台,但係到十月革命佢都請Elisabeth去德國避開共產黨清算,只不過Elisabeth唔想放棄俄國人民最後都係無成事
最撚慘個南越警察後來撒走到美國居留都耐唔耐俾人騷擾
正皮唔到
真係好型
歷史相片分享
https://lih.kg/2685652
仲有兩個
除咗完成成條西伯鐵路
仲有將波斯(伊朗)北部成為沙俄嘅勢力範圍

講得冇錯,有人評論佢眼神好有威嚴,但其實內心對人好真誠,雖然性格有啲內向(唔鐘意舞會、一夠鐘就要求會場啲人離開同關燈)
其實佢係和平諦造者 Peacekeepers,在位冇發生大型戰爭,除咗入侵土庫曼
唔係佢早死,俄羅斯帝國或者可以撐多一陣,畢竟佢個仔嘅資質同佢差太遠
不過始終係命運,歷史冇如果
好似沙皇尼古拉二世嘅皇后家姐Elizabeth 唔放棄俄羅斯人民,但最後畀班共產黨人殺害
不過惟一值得安慰係Elisabeth死左之後可以葬喺佢鍾意嘅地方耶路撒冷,唔似沙皇一家被秘密埋葬幾十年。而且佢生前做過唔少好事,同戴安娜有過之而無不及。

btw Elisabeth唔生小朋友可能都顧慮過佢嘅血友病基因可能會傳俾下一代

原來尼古拉二世同喬治五世都有去日本廣島紋一個龍紋身,唔知係咪幫襯同一位師傅
希望有人可以開多啲有關嘅post
佢地兩個應該夾埋紋同一個圖案
做大佬有啲咁靚細妹都無撼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞