讀書移民定留低生仔好?好苦惱

81 回覆
2 Like 94 Dislike
明白你想喺香港接受生育治療,有冇諗過大肚入境生
我無辦法直接答。我仍然單身,而且唔係女人,唔係我做生嗰位。我一早,講緊09年,已經認為我唔會喺H市湊細路。今日嘅我,分開嚟講,未有咩能力同一個女人一齊,所以我嘅話就呢方面計劃無限延後。於是乎最基本就係我想識女,都幾乎必定只能識較後生。而家我心境係冇所謂,我好明家父點解都係冇所謂,因為做男人係冇得去care(道義上要,有老婆嘅話)。

但當然,以呢個唔在乎你生唔生,是但都會有移民填數嘅國家,你生唔生真係冇其他人會care。
至於話邊度生,先唔講個可能性(生理),其實我唔覺得好大問題。我識有人生咗先帶過去養,我都覺得有啲天才,但morally 冇話啱定錯。好多移民家庭啲細路都唔係本土出世,完全冇問題,冇人(移民二代)會特別恨做黨魁/PM/個別federal office個位。

你嘅issue係時間多過邊一度。如果生得到又捉得住 PR機會,當然我咁講係誇口,但都係一個可能性。
加籍只係(09年後)話,歸化嘅人如果下一代都係歸化/非加出世,咁再下一代必須加出世,否則除籍。

如果要咁「知味」嘅話,我(做女人)會直接target其他國籍男人。同埋,例如意籍希臘籍愛爾蘭籍應該係世代相傳,冇加拿大咁樣DQ "twice removed"海外出世加籍。
點解要拎到pr先生
Like完再忍唔住留言支持你 依家香港咁嘅環境仲生仔Cls
直接去英國算啦
本來生b係唔包父母居留,但香港人有stream就可以一條龍。
加拿大行落地法, 你個仔響加拿大出世 = 加拿大人, 完.
等等,你有冇做過reserch先?加拿大同美國唔同,就算冇pr睇醫生其實都平過美國,做ivf之類有國籍可以申請政府補助免費試,冇國籍自己出錢好似都只係幾萬蚊港紙,其他入院費醫藥費之類嘅做research先啦,就我所知就真係唔係想像中咁貴,超聲波美國千幾美金加拿大(自費)先百幾定二百幾。
去讀書 仆野 內射 加拿大生
但係小朋友有國藉
(假設)父母都無既
個小朋友咪又係要番香港讀毛語錄
錢係一部分原因,如果無pr 身份在當地住院生/ 檢查費用應該好貴,同埋要自己一個人面對懷孕時嘅各種狀況
https://www.pregnancyinfo.ca/before-you-conceive/special-considerations/pregnancy-planning-newcomers-canada/

https://uhip.ca/Content/Assets/_Uploads/en_UHIP_Booklet.pdf
無pr 身份在當地住院生/ 檢查費用應該好貴- may be covered by UHIP. Email them and ask.

Don't stop trying to have kids. Having kids and apply for immigration can be done at the same time. You may not be allowed to board the plane if you are at a certain stage of pregnancy. However, you can request a deferral if that happens.
Welcome to Canada
唔係話18歲以下既公民既福利係基於佢父母(監護人)架咩
即係父/母無一個係公民
18歲以下都無福利
唔記得先前係信報定商報睇到
先唔講生唔生仔先,Stream A 好似要讀兩年書喎

除非你兩個是但一個最近5年大專畢業有認證先可以讀一年post grad diploma行Stream A > PR

你30歲睇黎都超過5年畢業?
咁多人咁樂觀講到30歲讀書攞到pr就ok... 畢業搵工點

最起碼都讀個master啦…
個邊你唔係native 本身就難搵工,
唔係行行都需要master 工作, over qualify

讀下職業道向好過master,藍領少少做開始,
而且樓主無話煩錢
有pr 就易搵工好多喇
咁如果佢唔煩錢嘅佢想點都得啦

但係唔係個個都唔煩錢先…
x 2 2021仲係香港生仔 心諗都痴撚線
入小學前好走喇
你唸下你朋友仔女一出世加藉人,英文流利,返學又唔洗錢,享受生活,到時想搵錢咪輕鬆返香港

你自己個仔讀垃圾興趣班。學咩都要俾貴一貴,英文唔流利,返學 洗腦,上流又唔輪到你個仔,仲要買唔到樓,地獄mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞