[樂器撚]唔知學邊樣好,求分析

28 回覆
0 Like 8 Dislike
小弟本身自學緊木結他,淨係識小小小,本身係想學黎再轉電結他黎夾下band,但近排見到一樣叫keytar既樂器,覺得都好撚正,唔知學邊樣好,有無巴絲學過可以幫下我唔該晒

Keytar link:
https://youtu.be/YjLNlIUIc3E

小弟而家25歲,返緊工,驚無時間學唔晒咁多樣,想學左一樣先
無主見到戇鳩,唔使諗已經可以話你不會成功,未見過藝術家(音樂、VA相關甚至做廚都好)係無性格/對自己想做嘅嘢無熱情

本身學咗嗰少少少少就諗轉樂器,轉都要三心兩意,你直情係六心四意,不如考慮下慳返啲時間上連登?
無咩恆心既都係學返啲大路野好
我本身都係prefer咁,係想睇下有無學過keytar既巴絲share下
Keytar係keyboard嘅一種form,係樂隊嘅角色同keyboard 無異,只係表演視覺差異,所以基本上就係要學彈琴,木結他嘅skills基本上用唔著。

所以個問題係你諗住繼續學結他,定改學keyboard 。

你自己鍾意邊樣?
我係鍾意結他多d,巴打有彈開keytar?
要彈 keytar要有琴底,起碼唔駛望都彈到chord或scale。邊望邊彈玩keytar真心on9。

識彈keyboard就一定識彈keytar,問題係會唔會買個keytar番泥玩。如果唔係上台表演,或者想隨身帶琴,梗係喺屋企cc服服坐低彈好過要揹住個keyboard喺身彈啦。咁有人覺得型,但玩兩嘢新鮮感一過就知唔係個個啱(得嗰3、4個octave梗係唔夠玩啦),所以這件樂器出咗幾十年都係小眾玩意。
原來已經出左幾十年,我就係驚自己貪新鮮,所以想問清楚先唔該晒巴打,我應該會學返結他
記得80年代香港興過一輪

小弟一開始都係學木結,之後學左2年電結就停左冇學,而家繼續學番

學任何樂器都好需要有恆心,恆心都來自你對佢既熱愛,個人覺得你學電結會好d

利申: 28歲
學左1年木結他表示 我所識既都係好少
不過如果你係想掃下chord自彈自唱 就冇所謂啦
估唔到,我見識太小
我覺得電結真係好正,巴打你覺得電結同木結彈法分別大唔大?定還是係玩既音樂種類根本唔同
我既感覺係:
木結比較多finger style類/ 古典,右手手指彈多,或者係自彈自唱
電結多d rock, metal, jazz,99%用pick 彈,一開始轉電結,要d時間先適應用pick

我見你一開始話想夾band,應該電結啱你多d,睇你身邊多唔多fd 可以夾band
我有幾個fd 以前有夾開,而家無夾,我就係想夾rock既歌
你想玩咩Rock先?
如果hard rock/ metal之類,唔駛諗一定電結他。
如果係county/ slow rock先諗木結(其實電結都彈到)
Kolor個d係咪叫pop Rock?我唔係好識分,係想玩呢類
Band sound 就電結啦唔好諗咁多
唔該晒巴打
不過最難係搵人夾band😒
我就係見難搵人夾,同埋結他都好多人彈,所以先搵d無咁多人玩既樂器,咁夾到既機會好似多啲
你係唔係真係鍾意結他架諗咁多理由想自己唔好學咁
三角鐵夠少人玩啦,咁你係唔係去學佢?
學野梗係根據自己對嗰樣野有無熱情去學架啦
我嘅建議係,揀學咩樂器唔係最重要。樂器只係幫你認識音樂和用音樂表達自己嘅工具,當你真正認識音樂,好多樂器都唔會難上手(當然要成高手都要浸),因為根本一理通百理明,所以只要揀一樣自己鍾意嘅樂器入手已經足夠,唔駛考慮太多。

夾band最難從來唔係技術唔夠,而係夾唔夾到人,好講緣份。所以相比咩樂器咩技術,想更易搵到長band夾更加重要係識跟人溝通、有交帶、尊重人之類。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞