應否比貓貓打針離世?

58 回覆
10 Like 191 Dislike
肺積水會抖唔到氣,好辛苦。
師兄做定心理準備。
動物唔食嘢已經係痛到唔追求生存。
易地而處,如果你係你隻貓,你想舒服死定繼續活。
我知啊,動物本能係追求生存,即本能地會食嘢,所以當動物唔想食嘢,就知佢有幾痛苦,連最基本嘅本能都冇咗。
你上得黎問,咪俾意見你囉,隻貓你嘅,你代入隻貓,點會唔知答案。
咁你直接唔好醫啦,由佢自然病死咪得囉。強行灌佢嘢食吊住佢條命就唔係違背神嘅主意?
你都on99,你俾佢舒舒服服咁死就會自責內疚,但你俾佢痛苦咁活着就唔會自責內疚?
佢辛苦到唔肯食嘢,死對於佢黎講一啲都唔可怕,可怕嘅係你強行灌佢嘢食俾佢痛苦咁活着=虐待。
佢而家就黎病死,病死係自然現象,即你信奉嘅神嘅決定,你唔俾佢死,隔硬醫佢不得止,佢唔想食嘢你仲強行要佢食嘢,強行令佢生,咁咪係違背神嘅神決定囉。
我冇覺得佢想死,我咪講咗,你中文u?動物食嘢係本能動想生存嘅動作黎,佢唔想食嘢,即係放棄生存。佢哋冇尋死嘅概念,佢連動物最基本求生本能都喪失,咪推斷佢痛苦到冇咗生存意志,動物冇主動求死概念,如果有,我推斷佢係想死多過想生。
咁我問番你,你又點知佢想唔想死?
你不如拎啲佢唔想死嘅舉止出黎啊。
其實你已經有答案,就係想佢生存,但你知自己咁係會令佢痛苦,你內疚,想令自己冇咁內疚先上黎問,想自己好受啲。
我個人認為,你俾佢痛苦咁活着,比令佢死更自私。
晒氣。
隻貓你嘅,你鐘意點就點啦,但你要知,隻貓係會痛苦地活着,你唔好喺度求安慰。
如果決定送走貓貓
請係打針一刻陪住佢離去
等佢知道主人愛錫佢

講完已想喊
1 所以我冇信神,係你信姐,我一直覺得咁信神主宰生命,病咗就唔好醫。係你講到俾佢走會違背神,又講冇人會知神諗咩,咁你又知神唔想佢死?
2 你話唔好將人代入動物,而家你又將人代入動物問番我。而家你唔想佢死,都係你單方面準則。
總結,你龍門入搬,講嘢無邏輯,九五搭八。
我諗樓主感受,邊個諗隻貓感受?連佢主人都淨係諗自己,冇諗過隻貓,我咪幫佢隻貓出下聲囉。
求安慰咪求安慰,你自己都知留隻貓痛苦咁生存一定有人屌,所以懶係嘢搞個開放題出黎求意見。

我而家就屌柒你個自私撚,你就開心啦,隻貓繼續唔食嘢食藥痛苦咁吊住條命,真係前世作業太多先跟着你哩啲人。
我覺得係 如果留住佢條命係無盡痛苦
嗲人唔代表意志好 我見有啲貓意志強到係 好想食野 但食唔到 好想食野變返強
如果佢係辛苦,何必要佢捱
1 神係你要拗。你都未答,咁你又知神唔想佢死?
2 係啊,係我提出,然後你駁番人唔會知隻貓諗咩,再跟住你問「咁你平時唔舒服唔食野就係唔係放棄生存? 」咪係用人諗法去代入隻貓。
唔係龍門任搬?

仲有,我從來都冇覺得用粗口表達自己係啱嘅,我邊隻字令你覺得我用粗口去表達自己一定正確。都同你講番,你唔好以為唔講粗口,扮理性,又拎神出黎,就代表你啱。
條命係貓既 唔好亂幫佢決定啦
1 你仲未答條問題。
2 無論係決定隻貓死定活,都係「人認為、人覺得」,所以我以我認為我覺得係貼題。你雖然冇「我認為、我覺得」字眼,但你所覆嘅嘢全部都係由你思維出發。我從來冇講過有病就由佢死,人係無辦法知動物諗咩,你唔會知佢想死定想生,所以我一直係講緊由隻貓唔食嘢去推斷佢係放棄緊生。但你就舉唔實際例子邊度會覺得隻貓係想生。
3 你龍門任搬,講嘢內容互相矛盾,你仲理性?我上面問你啲問題你都未答番晒我,你不如答下,睇下你有幾理性。

我話你腦殘定身殘定點?邊度有人身攻擊你?
上面唔講啦,你都唔明我講咩,我仲講黎做咩姐。

你quote 下我邊句講你腦殘。
唔肯食嘢要餵佢食高熱量營養嘅嘢
例如 寵膳RF
但心臟病我唔太熟
望真d睇下係咪真係可以餵 例如 會唔會增加心臟負荷?

香港獸醫好易叫人放棄
但未必真係到要放棄嘅關頭…
咁點判繼呢
我覺得咁重要嘅問題 最好問多兩個醫生意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞