急問 HKCC HKU space

146 回覆
2 Like 5 Dislike
同埋我唔知space點
但我個人認為hkcc好撚多scholarship 可以拎
都係一個motivation嚟
另外你要預咗社科人英文好勁
要比佢哋更努力
你可以轉 佢唔一定會接納
如果佢接受你轉choice
你就可以轉social science
唔接受 你就照讀arts
我當年就係入咗之後讀完sem1就可以轉
基本上過3都一定轉到 申請就得
派咗offer好似冇得轉?!唔係100%sure
想問你best 5 幾分?仲未收到offer
Thanks
email佢唔知得唔得呢
可能係咁
如果最後仲有位就俾你轉
有冇得未開始之前已經轉
我好低 你講緊HKCC?
入oaa/hkcc個網有得轉呀

印象中claim offer都有限時
唔知你過左未
未過快啲拎
係呀 不過學店都大機會比你轉
我唔知你聽朝打電話去啦
我當年好似冇得轉
NS仲收爆哂人好似成500個
聽日12點 截止係咪而家點都確認咗先
睇你英文點,space全部sem都要讀英文,一般一個sem要讀5科,入面有3科係related 你讀嘅科,另外兩科(一科係英文,一科係general course ) general course基本上要寫唔少essay
,如果樓主英文唔太好就會不利你

但比起cc呢,space workload細好多,assignment 同test之間有好多時間比你準備,就算英文唔好都有唔少時間去做好每一份野。
讀arts呢d科space係有保證,唔少人都上到8大
但係我arts 係CC

Space 係 SS
我睇錯左..
social sci同arts係用英文嘅程度大概差唔多
我都覺得好似係
ss,arts就重英文,cc唔係4個sem都讀英文,但好chur
space比cc重英文,workload細
同埋cc轉左制俾grade無之前咁好,space俾grade都鬆,你當30%人有A range,希望幫到你~
唔該晒

Ching 太空人?
係呀
Best 5 13 咋 你係咪唔記得交報名費
唔係200蚊留位費咩?仲有冇其他費用要交
利申 Best 5 17
同你一樣 已經交咗 但仲係Being Considered
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞