書展買練習仔仔唔願做 母親:係咪想做的士司機?

246 回覆
70 Like 498 Dislike
香港書展2021今日(20日)閉幕,不少家長近日都可能已進場,為子女大舉購入各種補充練習。有網民日前表示,遇到一名母親不斷督促兒子做練習,但兒子卻萬般不情願,最後母親竟反問兒子不好好學習,日後是否想做的士司機。

在Facebook群組「的士司機資訊網 Taxi」發帖的網民表示,當日在灣仔接載該對母子,質疑母親的比喻不恰當、認為的士司機也不代表甚麼,「有個的士牌唔通又話你聽?」有網民表示認同,指大學生和專業人士閒時也會兼職駕駛的士。

網民:任何職業都有尊嚴
留言又有人提到,母親該番言論「根本係一種言語羞辱,完全無法接受」、「最憎啲老母咁樣教仔仲難聽過粗口」,更有人指出職業無分貴賤,「無論做任何職業,大家都有尊嚴,就算清潔倒垃圾,都係一個好偉大的職業,真係唔係人人做到」。
不過,有人就批評的士司機不應多管閒事,「人哋教仔又關你×事咩」,亦有人理解母親的用心良苦,「望子成龍所有家長都係架(㗎)啦,有得揀我諗有啲司機都唔會揸的士囉!(包括小弟)更何況係自己仔女!」
係咪想做警察
考的士牌都要做練習架 阿姐
係考警察呢啲低級職業訓係到都考到
的士司機卿香?少時唔讀書大個做運輸

大把叻人唔讀書撈得好掂,但讀書就係俾蠢人翻身,讀唔成書嘅蠢人咪要做低等職業囉
交足稅先嘈
係囉 唔通我的志願寫的士司機咩
班大車司機搵幾多你知唔知
的士司機搵得仲多過好多文員
同埋感覺自由好多 除左成日坐 其實都唔係咁差
唔洗大車,普通的士佬用下腦,分分鐘每月搵2皮幾野免稅
好撚多的士佬幾爽皮
仲可以奶盡福利
綜援公屋
3本暑期功課太少 一日做一本
的士佬月入幾萬住公屋
On9 ?! 的士司機都幾有錢㗎喎
細路:唔讀書最多掃地,冇良心先會做警察
媽,司機:
正常大學畢業,就算唔係連登仔5皮起跳,2皮起薪根本無難度

頭幾年係爽,不過十年後,正常大學畢業既應該有3皮以上,但的士佬仲係2皮

慢慢爽啦
的士佬心唸,2皮你做埋佢啦。
識人佢話揸12個鐘扣哂開支差唔多有2千一日
做的士狗車斷人對腳唔會有事仲有得收錢喎
其實大家講的士佬點搵到錢黎駁佢咪即係認同左佢搵錢至上個價值觀
係取笑佢即使係佢既價值觀底下佢都係loser
的士自由自在又有冷氣唔太好,去地盤紮鐵強健體魄就更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞