警世 唔好入心理學

10 回覆
10 Like 4 Dislike
心理學不嬲都係熱門科目

但真係搵唔到食,如果家境一般唔好讀,除非好有熱誠想做研究/冇經濟壓力
睇左一朝ipad macbook同信用卡😂話說電腦壞壞地諗住買ipad 但諗緊要唔要買埋macbook好 雖然我又覺得自己好似冇乜用 但之後要番大陸好似有部電腦傍身好啲 但又好似唔多用得著🤔
其實出到嚟都唔少出路,只係未必完全直接關心理學事,或者係啲傳統覺得好賺嘅工。

但我會奉勸大家一開始唔好將眼界/目標淨係limit to CP/EP
有型呀嘛
可以估到人地諗咩喎
好似識讀心術咁
溝死女
除咗呢兩科仲有乜野係搵到食
真係老實講要讀CP/EP㗎話走去讀其他科再讀一年conversion重好
睇你點定義搵到食㗎喎,至少有
Counselling, RA (但短期), HR, Marketing, IO Psychology, ABA Interventionists,轉科讀上去 (e.g. social work,教育, business), and more, 但無可否認香港係冇咁多機會

咁當然都要自己讀緊u嘅時候鋪吓路啦。但如果你話唔係CP/EP 咁嘅level就係乞食就其實差唔多科科Arts/social science 都會有咁嘅問題 至少我咁諗...
除咗 CS 同 ES, 最多加埋做紀律部隊
其他你講果D 野根本唔係讀psycho 都做到讀到
形成psycho graduate 0優勢, 呢個亦係有D 科點解長期冠以乞食科原因
因為個大學生一grad 就要同全港其他所有科的u grad 爭飯食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞