放榜的同學仔,揀專科之前,記得考慮清楚

49 回覆
88 Like 14 Dislike
就快放榜的同學仔,放榜之後改JUPAS的短短幾個鐘內,就係決定你未來幾年的人生。

連登同好多人都會同你話要揀搵食科、專科,咪撚讀乞食科,咪撚學人講夢想,第時揸兜無人可憐。

無錯,錢一定係揀科時重要考慮因素之一,收入好影響到未來幾十年的生活。

不過,如果盲目用錢的角度出發,完全忽略其他個人因素,有機會得不償失,所以揀科之前要三思。呢個post絕對唔係叫你唔好揀專科,都唔係話專科唔好,而係揀專科要深思熟慮,唔好盲目跟風,否則幾年之後後悔想返轉頭更加難。

簡單嚟講,呢幾個因素要考慮清楚,到底你match唔match你要讀的科、選擇的行業
1. 出路、未來收入
2. 能力
3. 性格
4. 興趣

先講讀書,唔好以為DSE夠高分入到神科就等於一定搵大把。如果能力、性格、興趣欠奉,專科好難捱過year 1,每年唔少人quit U、轉科。假如你本身討厭對住數字,點讀account呢?討厭密密麻麻的文字,點讀law呢?怕污糟,點讀nursing出ward呢?另外神科都比其他科辛苦,無興趣、無毅力,真係好難撐過未來幾年。

無能力、無興趣,讀得唔好的話,GPA爛,hon爛,影響第日搵工,部分專業需要讀master,GPA爛點拎到入場券?除咗醫療,專業的income inequality可以好大,入到個科唔等於一定發達。

至於工作,你要思考自己性格、能力符唔符合行業的要求,一般分為語文能力同數理邏輯。點解專業唔係人人做得?就係專業要求高,而得小部分人能夠做到,人工先咁撚高。

同埋讀書同工作係兩回事,你讀書咬source搞得掂exam同assignment,去到翻工自然見真章,無得呃人,做唔掂,就係做唔掂。

由此可見,如果盲目望個錢字去揀科,最終都有機會揸兜。因為神科、專業的學歷只係你踏入呢行的入場券,之後係點,就望你做化,唔好以為讀神科就一定發達。

不過呢,如果真係好鍾意某一科,就勇往直前,唔好怕揀錯科,唔對路咪year 1 quit U,再報過JUPAS,或者轉系。唔親自讀過,真係唔知適唔適合自己,唔試就真係後悔。

最後祝大家成績優異!入到心儀的學系!
係 專業科不了 醫療科不了

冇乜興趣全部建議讀math
尤其是放榜之後發現分數比預期中高好多,容易被勝利沖昏頭腦

想用盡所有分數去讀神科,唔知頭唔知路就入咗去,入到去先發現搞唔掂
總之唔好讀醫療科啦
有能力去讀math好過

[新神科]放榜一律建議揀數學
https://lih.kg/2625180
奉勸各位 grad之後考ACO先係人生贏家

math可以fg300k
好過讀咩醫療科
而且唔係專業科
ust math
city'super
The Coffee Academics
千其唔好揀pure sciecne.
只係講呢樣野。
認得你啦巴打 生活好苦

我既忠告係放榜咪睇連登 認真文冇人睇
HK no future

高分既狗衝入醫療科
無咁高分既狗衝入教育 社工

社工仲要HD都有牌🤩🤩🤩專科穩定門檻低
唔好讀醫療科啦
冇ulife又辛苦

讀math開心d
你講漏左讀law
過幾年讀完之後仲有冇得伸張公義
外國science一樣搵唔到食
除非轉行做CS/醫護
咁點解唔直接請個讀data science
你話ug phy/math + master Data science就大把

當然MDS收嘅背景都好闊 eg ug讀stat/CS/biostat/epidemiology都收
Pure Science, Maths, History, Phil > Language, Social Science, CS > econ, BBA冇牌科 > Law, design > education, Engine > qfin, accounting, architecture, 社工 > Medic, 三寶, nursing

大學不是職訓所
拿住香港堆大學去英國搵data science已經輸咗啦
點解唔係用當地嘅學歷去搵工
而家係比較科目 你係比較緊大學比較
唔係同一比較點

你試吓拿phy/math去faang搵工
相近大學排名 請個MDS 定phy/math你自己諗下啦
你可以試吓拿著香港堆大學的“data science” degree睇吓過到英國揾唔揾到食
拿住香港堆大學去英國搵data science已經輸咗啦
點解唔係用當地嘅學歷去搵工
而家係比較科目 你係比較緊大學區域
唔係同一比較點

你試吓拿phy/math去faang搵工
相近大學排名 請個MDS 定phy/math你自己諗下啦
識人讀到second class division 1都要轉行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞