【颱風追擊】2106號熱帶氣旋 煙花 IN-FA(09W)+ 2107號熱帶氣旋 查帕卡 CEMPAKA(10W)#4

1001 回覆
13 Like 9 Dislike
啲人為左有風假咩都講得出架啦
理鳩得你啲咩數據/實測
總之有個似颱風既野係香港200km附近就一定要上8仔上足一日俾佢地放假

講到自己份工咁仆街好心就轉啦
明明幾百對眼睇住個飯慢慢去緊食海南雞飯都要問有冇8仔

對流減弱但有機會發大風圈同埋香港仲吹緊東風 又無明顯北移 即係增強緊
查帕卡最好唔好點郁唔好向北登陸 比佢慢慢發大增強落去
應該望聽朝黑雨到2點
個風再回馬槍向東北
星期三朝早6點掛8號
唉 訓先
希望起身會見到8號
雷達兩點後查帕卡似乎有少許北向量,但風眼有擴大,要再睇。不過都係停滯係個個位打轉為主
咁樣上川島都幾絕望

依家唯一可能拉到張卡個件仲係太平洋瞓緊覺
分分鐘回馬槍都冇
個樣似TY上限
個島打足48小時風
颱風開眼即係代表個風突然增強?
上網睇因為中心螺旋式運動旺盛
就會有機會開眼
準備瞓啦
放心訓到12點
3號@1.75
8號@2.35
9號@12
10號@50
急劇落飛
可摸耳8
Regen
派錢 你開盤嘅話準備走佬都得
風眼清空嗰陣中心對流通常會減弱返啲
想問咩意思

颱風快訊

2021年總339期
中國氣象局中央氣象台07月20日02時32分
時 間: 20 日 02 時
命 名: 「查帕卡」,CEMPAKA
編 號: 2107 號
中心位置: 北緯21.1度、東經112.6度
強度等級: 颱風級
最大風力: 13級, 38米/秒(約137公里/小時)
中心氣壓: 965 hPa
參考位置: 距離廣東省陽江市東南方向約105公里
風圈半徑: 七級風圈半徑 東北方向80公里;東南方向80公里;西南方向100公里;西北方向80公里
十級風圈半徑  東北方向40公里;東南方向40公里;西南方向40公里;西北方向40公里
十二級風圈半徑 東北方向20公里;東南方向20公里;西南方向20公里;西北方向20公里
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞