有無人隻狗都係一出街就咩都唔做?

17 回覆
7 Like 0 Dislike
我隻狗就嚟兩歲,淨係好細個第一次落街屙過一次尿之後就無再喺街去過廁所,如果出全日街就會忍到返屋企先屙,點樣逗佢都唔屙,佢淨係肯喺屋企廁板到去廁所⋯

出去比treat佢、比乜佢都唔食,陌生人餵嘅唔食、主人餵都唔食,平時好鐘意食嘅都會完全無興趣明明喺屋企好為食好八卦,乜人食嘢都會跑埋去,但有時帶佢去啲狗餐廳,佢就點都唔會食,淨係會好好奇咁周圍望、周圍走

咁廁所可以返屋企先去,出街唔亂食嘢都唔算係壞事,但佢出到街連波都唔玩平時係屋企佢會成日擔住嗰波去撩人玩,前兩日屋企人帶咗嗰波出去諗住大啲地方比佢跑同玩執波,佢完全無理過嗰波⋯ 其他狗係咁追住個波,而佢就淨係自己周圍行、周圍睇嘢

想問下咁係咪正常㗎?如果遲啲搬屋/移民,唔再住而家依到佢會唔會好難適應因為佢係屋企平時偏細膽嘅,所以有諗過會唔會係出街唔敢做啲嘢⋯但我留意咗好耐佢又唔似係出街唔敢做,而純粹好似真係唔想食、唔想屙、唔想玩波,佢出街都幾大膽下,會對所有嘢都好好奇,除咗平時做開嘅嘢

好難捉摸
關唔關上繩事?去大草地放繩會唔會冇咁緊張
幾歲呀
帶佢岀多d 街 廢成咁
相都冇, 你叫D傳心師點做野
poodle?
你做一次俾佢睇
佢自自然然就識自動波痾架啦
哥基
放繩嘅話佢就係咁跑圈
佢出街長期就係咁嘅樣

勿相認
就嚟兩歲
等我再帶多d
其實佢除咗出街唔屙唔食之外好乖㗎
去下竉物公園 等其他狗教佢
再肥美d就perfec池
我果隻都係
仲要係唔鐘意呵係呵過既位
之前帶我隻狗去過西九,有同人吹下狗經,啲人話狗狗細膽先會出街唔食唔痾,因為驚食/痾時被攻擊。
所以帶多啲狗狗出街,練習脫敏,會好啲。
我隻狗都係性格比較細膽,啲狗追佢又驚,會勁逃走,陌生人又驚。
初初同佢出街佢都係唔食唔痾,而家好啲啦,我餵零食俾佢會食,急尿都會痾。
睇相同聽你形容,你隻狗應該係Stress panting。代表佢出到街有壓力,成因有機會係細個社會化不足,或者有差嘅經歷。建議你多d帶佢去靜d同少刺激嘅環境慢慢適應。每日都要去,每次都比機會佢係街接觸佢中意嘅嘢,例如玩具同嘢食。如果佢唔食唔玩,有機會係個環境對佢來講仍然太大壓力,你要搵個更少刺激嘅地方入手。
我個隻4歲,日日都會落街散步
放假就帶佢去遠門周圍去
每次聽到話去街即刻狗衝門口
總之佢知去街就好興奮
點知一出街就大撚獲
點知佢出到街齋坐係度,乜都唔做
又唔鍾意同其他狗玩,比狗撩就避
我一停低,佢又停,我坐又陪我坐

利申:哥基
係呀,同埋佢好欺善怕惡,見到小朋友學生哥就吠好大聲,想咬咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞