可wide可zoom可low light拍照 compact camera

40 回覆
0 Like 11 Dislike
消費券就來有,想買部輕便相機
而家大部份手機wide angle又得,zoom又得,low light影相都得,compact camera係呢啲方面有冇優勢呢?
咁樣應該買部iphone/Samsung, 定係compact camera, or 係5000價位有其他選擇?
求指教
Xperia 1/5系列
垃圾mon
影出黎好似麻麻

https://youtu.be/CghqH21A2Ew
Sony RX100系列 / Panasonic LX100 ii
同iPhone 12 pro比,相差遠唔遠呢
啲youtube review話其實相差不大
LX100 ii, m43底
再唔係canon g1x
G1X睇落抵啲
Ching有冇同iphone對比過
iphone
我就覺得有攝影基本認識會靚過手機好多
如果你本身冇認識, 又認為依家嘅電話都夠靚
咪換電話囉
主要都係想要清啲嘅相,無知一問,相機sensor大咁多,應該清啲?
得罪講句用iPhone嘅美好,就留佢喺部 iPhone度啦
如果對畫質有要求,唔好話好新嘅FF/APSC機,1寸 Sensor嘅機影出黎啲Pixel真啲,清啲,像素又高D,好過手機影多多聲,iPhone影出黎一放大始終有種油畫嘅感覺。前提係你會喺手機以外嘅地方去睇番自己嘅作品。

不過毫無疑問,iPhone 有13mm Ultra Wide的確唔係太多相機鏡頭可以比到你,同時喺AI幫助下 low light都的確有唔錯嘅表現,不過個人就覺得太多嘅「內建後期」就少左啲意思。
要睇你追求嘅清係指點清法
如果full size 唔crop, 響手機mon睇, 甚至只係擺上facebook/ig, 其實今時今日手機main cam都ok

但如果你係想唔同焦段都保持到畫質嘅, 咁一定係有得zoom嘅大sensor相機好啲

手機最多得粒main cam叫做好啲, 其他嗰啲副lens, 粒sensor又細, 鏡頭光學設計又要偷薄, 響畫質上一定犧牲得多過上面講嗰嘅機

買部上面提過有3x zoom嘅機仔, zoom到最盡crop一半, 畫質都會比起咩手機5x lens未crop可用

不過另外見你subject提過wide lens, 我估你係講緊依家手機啲超廣角鏡?

如果你好想用ultrawide咁可能要再諗諗, 因為依類焦段暫時冇咩機仔可以提供到
Smartphone sensor 咁細靠疊相,如果低光同有乜郁動可以想像不敢想像🙈
小米11 ultra senor接近一吋
不過chi.na機
GoPro
G7x mark2 or mark3
垃圾到 rotate 個下係咩事?買咗又要乞update?
G1x mark 3 resolution 高啲wor
玩相機咁多年,唔敢講自己好叻,但可以分享一個心得:影相,resolution真係唔係排第一嘅因素
求ching指教下g7x優勝之處
上網search都無啲同g1x嘅比較資料
相機有工作用途,所以清晰度係第一考慮
自問 冇心機學 買左都係打算全程auto 既話
唔好買
留番黎坐車食飯好過
俾得起g1x3個錢,我就一定買a6400
優勝之處除咗輕便,一寸sensor,大光圈,zoom得之外我都講唔到其他出嚟。 有呢啲優點嘅相機應該仲有好多選擇……
相反地要講缺點可以講好多。
個人認為攝影係偏向感性嘅創作,機器冇一部係完美嘅,所以數據上嘅嘢講太多都冇乜謂,最緊要係啱自己用,就手、方便咁就最好啦,相反,幾好幾貴幾靚嘅相機買返嚟都係擺埋一水封塵。
如果你工作用,就當我冇講過啦
大光圈咪會blur左background? 咁的話g1x比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞