實木傢私裝修討論

45 回覆
1 Like 8 Dislike
黎緊要裝修間二手樓
打算自己設計 訂傢俬搵師父安裝
個人比較鐘意實木木紋傢俬
但見依家主流裝修都唔會用實木木紋
都係用夾板木貼皮為主

本身睇中d北美胡桃木傢俬
有d擔心全部傢俬都用深色胡桃木會好老土

有冇巴打比到d意見
胡桃木傢俬參考圖
而家市面大多數都係貼木飾面(膠板多)
要留意如果真正嘅實木傢俬係貴好多
如果巴打你鍾意鍾意深色胡桃木
要留意單位空間大唔大
始終深色既傢俬會比淺色嘅大壓迫感
同埋故桃木會帶比人cool既感覺即係冷感
通常裝修風格上都會偏向灰調
如果對於鍾意warm既人就會唔夾
搵廿一又八。
間屋都係450呎2房單位
如果用胡桃木我都打算用淺灰牆布用淺色木紋磚中和返
同埋會用岩板做櫃面
但都有d擔心出黎會老土
老唔老土係睇你 d 傢私造得肉唔肉酸,唔關你用乜野木色事。
正解
呢隻色可以好中式,咁就大機會老土(都唔一定)
但係如果款式modern一啲問題都無
呢間之前都留意過,好似幾好,不過就冇睇過實物
建議一兩件做feature就算 因為實木色其實都係真係有D老土..
如果真實木既其實都係飯台 書台 or 木皮牆(唔係膠板)
我同事新屋主要傢私都用左佢,detail 位幾好 h,好 minimal 好北歐 style。
都係嗰句,老唔老土真係唔多關木色深淺事。
另外我有 friend 新屋傢私就向淘寶搵,都係胡桃木野,個款都好呃到人,價錢唔平但比起外國貨都算抵玩。
胡桃木係靚,日式胡桃木傢俬一d都唔老土,但全屋都係胡桃木就好怪,一係白橡、櫸木淺色d都靚,但就好美國田園風咁,特格果d松木就不了,好多樹眼好恐怖但特格可以加錢轉赤楊木,加埋錢都算比較平
我都係打算淘 訂造
價錢同香港差好遠
ALot 都幾靚仔 ,日本做
ALOT無投訴 自己去觀塘睇
alot 唔錯,貴可以買日本製,平d可以買日本設計東南亞製
After Life Of Tree (ALOT)
有 d 係泰國野。
無錢又要玩實木

留名你一定後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞