2013微盟苦主區

376 回覆
8 Like 4 Dislike
你有幾多手呀?平均價幾多
02013 微盟集團 - 自願性公告 股價及成交量不尋常波動 - HKEx

http://iis.aastocks.com/20210721/9859019-0.PDF

而家先出公告,厲害
6手,17$
我陪你啦,$22 10手,今日9.9斬晒
希望回購+大盈喜
好痛啊屌,而家個市咁,唔知幾耐先搵返d錢
咁多不利消息,似擴大虧蝕多
唔知佢個1.3億賣哂未,走哂就可能止跌
如果再蝕真係永無翻身之日
無啦,今次之後永久blacklist
諗多無謂啦
專心返工好過
聽日又輸多一日人工
搵埋都唔夠被割
一個鐘前講咗會回購
未確實時間,除時再跌先做野
一早又唔公布澄清謠言
北水一味係咁沽,沽到散戶都怕出事沽埋一份
等到咁低價先至話回購
擺明係割韮菜
明天唔升返30%都唔算升
今日又真係有堆sh咗好耐嘅人頂唔順走咗
呢個套路好似劇本咁,咁戲劇性
909連續幾間大行吹奏,同埋應該會出盈喜,所以唔係跌好多
轉玩6988 9600好過
美銀證券指出,微盟暴跌可能基於市場關注其DTC(direct-to-consumer,直接面向消費者)營運模式日後發展,若電商平台向商戶隱藏消費者個人資料,商戶將難以聯絡客戶並轉化為私域流量。

該行認為,微盟主要通過3種模式吸納流量,一是客戶在線下實體店掃描二維碼,成為該商戶的微盟店會員;二是線上廣告,如微盟的目標營銷;三是產品送遞,客戶掃描包裹中的推廣卡。美銀證券相信,監管風險對上述吸納新客的方式影響較少,因為接觸面較窄,而且取決於用戶。該行重申微盟「買入」評級,但目標價由27元下調至23元,並降低今明兩年訂戶收入預測4.1%及4.7%,料訂戶付費及數碼媒體收入將較低。

另一重點為廣告收入,富瑞表示,關注廣告公司可能無法從平台取得用戶個人資料,而目標營銷需要藉廣泛的用戶行為來達到,料廣告模式略有不同,可能在獲得用戶同意後讓用戶自行填入個人資料。

富瑞指出,據其對行業習慣的了解,平台已禁止向第三方提供用戶個人資料;而廣告公司可基於用戶共同特徵提供目標營銷,例如年齡、收入水平、教育程度等;用戶行為又可通過手機型號、操作系統來收集。富瑞認為,電商和物流行業已採用了保障私隱的加密賬單,據報抖音將在8月推出同類措施,對行業而言並非新事物。

內地媒體近日報道,抖音電商稱為確保抖店消費者和商家的數據安全,8月1日起,抖店平台將對抖店訂單中的消費者隱私訊息進行加密,即抖店商家將無法看到訂單中的姓名、手機號碼及完整收貨地址。

摩通調低目標價至20元

對於阿里(09988)、騰訊(00700)將互相開放生態系統的傳聞,摩根大通認為,微信可能開放予淘寶或天貓,對微盟的財務影響難以量化,但相信微盟主要下行風險在於微商城的客戶需求可能受損。而微盟股價大跌,摩通估計是基於監管收緊,但內地整體互聯網行業情緒較差,以及其SaaS業務的增長動力、虧損擴大、研發投資沉重的憂慮。摩通亦調低微盟的目標價,由22元降至20元。
回購引人買貨溝 之後再割多鑊
升番了
真心似,要割多幾穫先識升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞