Moving Socks同你講吓英國買咩車好

76 回覆
47 Like 2 Dislike
重有大型少少既SUV , SKODA Enyaq iV, 低電量版好似都係30K 左右
咁好? 好似幾正
機械嘢基本一樣 係個內籠膠過vw小小
買完車保養係一個問題,英國如果行motorway 多,Benz 同Bmw 係好選擇,呢兩間德國車嘅波箱起緊行到15萬里先出現問題,仲有euro6 油渣偈,燒油無咁快
係香港都無乜揸車經驗
想問下想平平地4~5皮買架2手車 大概可以有咩選擇?
同埋UK係咪興DIY整車多?
雙B真係幾吸引,大家都二手個價,雙B都係貴雙田少少,moving socks佛紹果架118i,自動波+approved £15k都有,而Jazz差唔多條件下都要成£9-10k先有
Hyundai i10
想買英國車, 點睇Jeep renegade
autotrader都幾多盤, 唔貴

我知Jeep 出名易壞, 但應該係講緊wrangler? 其他車款應該無咁伏?
FK8 平過香港好多
Hyundai i10係咪伏黎, 我見好多人放
5年保養 本身平
買3年車都重有2年保

多盤係因為平,自然又人買多人放
英國人勁多都做car finance, 兩三年就放交番架車出黎
反而想問下 diesel同 petrol揀邊個好,呢邊油渣係貴過汽油,但係我諗油渣應該可以揸得多里數啲?另外仲有保養/牌費/保費/Congestion Charges
我原本想買日本車
但同事話其他人揸歐洲車鋼水好
撞埋落日本車到你覺得部日本車會變成點
Petrol
Land Rover freelander 2抵屌
如果成日上motorway認真唔好買細車,揸到腰痛

同埋英國有d地方會水浸路況差

強烈推介SUV
買架corolla/ civic 手波算啦
又平又易整
睇緊GLB 但係四驅要diesel先有
柴油我驚你城都入唔到
睇safety rating咪得, 架架車唔同
唔係鋼水好就無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞