點解普遍都會覺得獅子好打過老虎?

177 回覆
13 Like 54 Dislike
睇多d紀錄片啦
咪撚信晒維基
基本上一隻公獅 唔會有領地 唔會有獅群 因為保護唔到獅群
複數雄獅群會殺 其他雄獅
建議你睇下 壞男孩聯盟 由6隻雄獅組成 地盤大到痴線
獅子個頭大D, 睇樣應該佢好打d
我就係睇開youtube d discovery channel先咁講
嗰6隻冇記錯係紀錄黎
問題其他好多係2-3隻 因為咁樣先保護到領地同獅群
基本上2-3隻先會有領地
5-6隻超少
2-4就比較多
1隻有獅群 好少
各位有冇聽過一豬二熊三老虎
以下是70年代,塞倫蓋蒂國家公園中不同雄獅聯盟的數量比例,以及成功佔據獅群的比例:

單獅聯盟23例,成功佔領4個獅群;

雙獅聯盟39例,成功佔領23個獅群;

三獅聯盟12例,成功佔領11個獅群;

四獅聯盟4例,成功佔領4個獅群;

五獅聯盟1例,成功佔領1個獅群;

六獅聯盟1例,成功佔領1個獅群;

七獅聯盟1例,成功佔領1個獅群;

可見,除非是很強大的雄獅,否則單獅很難佔據獅群。而雙獅、三獅和四獅聯盟大部分可以擁有自己的獅群,四獅及以上聯盟很少,但一旦組成就能擁有自己的獅群,有些還可佔據多個獅群。
習近平唔夠你打添啦
你小心啲講野 習大大是最強的
https://youtu.be/Mm3jclrWClY
1:00
獅群通常只有一頭主導雄獅
但有時也有可能二至三頭主導雄獅

可能我睇既discovery channel係假啦
Ching rip
樓主都on撚9 邊個好打邊個做王?

咁台灣應該係館長做總統
隻揪計 老虎勁好多
大佬 你copy content farm黎反駁我wiki source?
而家最大亞種 雄性嘅野生老虎其實都係200左右
可以點隻毑去打獵畀自己unun腳食先係真正嘅王
我都費事同你講
睇多d紀錄片啦 大多數獅群都有複數公獅
唔係點保護獅群 流浪公獅會組成聯盟去搶地盤
1隻點保護 地盤
自己google獅子聯盟 大把獅子聯盟比你睇
隻野好似話天生就冇恐懼既feeling
你要貼都唔係貼content farm啦係咪呀
仲以為你d reference 幾solid
我睇幾條discovery channel片都係講普遍係一頭主導公獅獅群,貼埋youtube畀你,你都可以話唔啱
我叫返你唔好睇咁多content farm啦
段片都幾耐, 唔記得係咪猛獸擋台
隻雄獅個樣
主導獅群
主導公獅不嬲都一隻
你睇壞男孩 主導公獅都係一隻啦 但有6隻成年公獅
主導公獅先有交配權力
睇清楚咩叫主導公獅先講啦
應該計埋POPO
831嗰陣好狼死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞