【連登 商業電台 光明頂 討論區(五十七)】

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
醫生咁多個專業界別收入又高又最穩定
企係佢隔離的藝人,聽到佢扮鄉音要夾硬笑,真係好尷尬
今集好聽
係囉 咁為自己事業去博去做醫生有咩問題?
通才同專才分別
香港教育制度偏重培養專才
意思點解香港地讀書好一定簡做醫 隨波逐流 公式化咁 唔突破
仲要佢父母有錢,同埋佢做過啲係好有成就?
唔講成就講勢利又唔覺佢做過啲咩搵到大錢養自己唔靠父母?

仲有連政協王維基都係開唔到台
其實醫生都唔係好好做
搵到錢係真既
就睇你係咩角度
咁佢目前為止做過啲咩係有成就?
佢話d狀元淨係識做醫生律師,岩一半啦
的確有能力應該帶領社會前進,參與政治或者搞科研做生意
問題係香港個環境咁閪,難度好高
yes
佢係帶出緊think outside the box 同follow your heart
無人話做醫唔好 唔岩
但係香港地 好多人做醫 讀law個d 只係睇時勢睇錢 失去原意
要有成就先可以表達想法?
陶生早幾個月都講過之,大約意思係話唔怪得人咁選,因為你行第條路陣間唔覺意又話觸碰紅線
follow my heart 點follow呀
即係無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞