求教 RJ45 接頭級數分別

20 回覆
0 Like 0 Dislike
頭先出去買諗住夾返屋企d 線
見到d 頭有分for cat6 cat7 cat8
究竟果d rj45頭有冇分別
定其實個本質都係一樣
只係材質上可能有分別 (例如名牌d 料靚d 咁)?
就咁睇應該係
個頭入面駁咗幾多條線嘅分別 (有幾多個有效嘅腳位)

因為個頭正常應該係無分別,咁分嘅話我會咁估佢cut 成本而分類。 線本身嘅分別先大
利申: 我9估㗎咋,你最好問賣俾你果條友
我見啲鋪頭係一包包lan頭咁賣
Cat 5 頭賣10蚊10個 Cat 6 頭賣20蚊10個
但係睇唔出有咩分別 所以買咗包cat5算
入面線粗幼,有無阻礙電波等等
睇用途,一般屋企唔太遠,普通上下網
5e都夠用
家用甚至乎大部分嘅商用,Cat5E或者Cat6已經好足夠,RJ45你用最普通個隻就得,但要確保8條線冇夾錯同冇甩。
上網覺得慢,99.99%不是因為條線嘅問題。

利申:CCIE
RJ45係個接頭
cat係條線個standard嚟 越高個最大bandwidth就越大
一般嚟講cat6夠用啦
個頭一樣係RJ45 只係入面條銅線嘅駁法唔同
你屋企用咩線買返邊隻頭
多謝各位巴打先
其實我識分D線
朋友屋企裝修搞緊拉線
我已經買左盒CAT6A 比佢
拉完我去幫佢夾埋D JACK 同 線頭
我自己心諗見D RJ45頭其實分別唔大既
只係唔肯定內容其實係咪一樣者 所以想上黎問下各位專家

上面mop巴打講粗幼我都知
因為而家手頭上有D舊既RJ45頭 (應該差唔多成十年前留低既)
我用過黎夾CAT6A線係好撚辛苦先夾撚到 (測試過係用到既, 通到信號, 速度都合理)
所以先諗住出去買過D頭.....一行見到有咁撚多種又咁撚貴所以想問清楚先落手廢事浪費

有無得講多啲,咁個頭實際上有咩分別 & 喺邊到用先一定要 beyond Cat.6 嘅頭?
Cat 6 啲線粗啲

用cat 5 rj45 其實都係夾硬黎,係極端情況下會做成weaken signal

Cat 6 同 cat 5 個operating frequency 上限都唔同,cat 6 佢個防干擾好啲

大約係咁
我估你係講緊T568A同T568B
點駁都唔關速度事
駁錯/用錯直頭上唔到網
Cat6頭難夾啲
求L其啦,比盡你家用1000mb, 有cat5e或以上配乜頭都夠食有餘啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞