有冇人覺得以前嘅 英屬香港 好過依家「中国香港」

165 回覆
703 Like 14 Dislike
有腦既人應該知道係
屌你老母咪得返呢啲囉

無架啦 逼到啲人淨係可以吃喝玩樂
答案好明顯
你哋特殊學校係咪冇歷史科?
七成黃絲當然知道
三成藍絲就乜都當睇唔到
不如你問有冇人唔覺
成日見人講個時香港窮
你唔可以用而家既經濟情況同個時比,要比就比較同時期既世界
戰後成個亞洲百廢待興,當時香港既環境已經比其他亞洲地方好,起碼生活穩定,之後更加進入黃金時代
唔好講英屬香港,我諗日治香港果陣都好過中国香港
我98出世 唔撚知
好簡單
殖民地:
事頭婆零晨睇星矢先走出嚟,唔駛識佢首歌,冇人迫人,學校又唔駛唱佢,咩運動會要播你可以行撚開。
唔知乜地:
早午晚一次,立埋國歌法要你識唱要尊重佢,差在未迫你攬撚住佢喊,學校又播on99。
d新移民藍絲作得就作。
自問老鬼都唔識唱英國國歌 。
要講到六十年代,支共三年大飢荒之後十年文革前後死幾千萬人。殖民地幾時都好過共產黨。
支共就借你名吸你水
英國整好你拎著數
一種叫搶劫
一種叫投資
2019年6月20日,中國大陸網民發現《皇后大道東》被全網下架,原因不明
乜嘢有冇人覺得
問埋的阿媽係女人問題
標準答案 我好幸福
好耐都無見過ICAC 呢係部門消失定解散咗?
英國留比香港人既係機會
中国比香港人既係国安法、国民教育、官商鄉黑

我相信九七淪陷後 十個有九個做生意既人都會覺得做無可做
佢地係咁侵蝕自治權,一味用主權凌駕治權,
但係掌控主權班友本身又貪污腐敗,缺乏正確統治香港民主社會既認知,用漠視民意,專制獨裁,暴力鎮壓異己既人治方針黎統治香港,最終造成大量移民出走發生
屌你老母好似發現新大陸咁
同埋好多行業跟本越黎越依賴港共
港共講就講自由經濟 實質上用好多contract去將原本香港人做開既野 大到樓盤起樓細到掃街 判比支那公司做
從而養大班支那公司去食哂原本啲本地公司

香港經濟?其實咪又係要睇港共 97前點會咁玩法
以前港英政府有個摩星嶺白屋專for 政治犯。
有無證據都好,拘留返一年半載先算,有無嚴刑逼供就唔知(電話簿一定有) ,唔乖嘅就遞解出境。

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E5%9F%9F%E5%A4%9A%E5%88%A9%E9%81%93%E6%89%A3%E6%8A%BC%E4%B8%AD%E5%BF%83

以前港警有政治部,專捉政治犯,監聽政治人物。不過而加有國安,追貼左以前港英年代少少啦,你地繼續加油啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞