有人向刺警死者致敬 中国警察蕭澤頤:不是政見問題 是人性問題

282 回覆
31 Like 488 Dislike
咁我睇返721 831 d 相都好心寒
我錯
佢地睇到
仲要讚有高尚情操
人性問題可以話人犯法?你玩鳩我?
ok
你忽略警拉佐果D人(可能你覺得交數 拉得小啦)
又忽略政府對721譴責
等等等都唔計

同你講呢句" 向前看"
的確有唔大件事既意味
但有冇鼓勵咁樣做既意味先

我想講既係 我care既係意識形態
認同呀 政府冷處理721
但佢冷處理 都係有處理
都有帶比人聽 咁樣係唔岩既意思

最後我覺得
同情梁生一D問題都無
但支持梁生咁做就好有問題
有咩家暴呀、感情糾紛都會當係恐怖份子
完全有違道德倫理嗎?
再post多次

孔子說:「志士仁人,沒有貪生怕死而損害仁的,只有犧牲自己的性命來成全仁的。」

志士是指有志向、志氣、志節的人。仁人是指成就了德行的人。

按理的標準應當捨棄生命卻貪生怕死苟活於世,在心裏就有不安的地方,因為這是危害了本心的行為。應當捨棄生命就去捨棄,那就心安並且德行完全了。

程子說:「切實的道理得之在心,自然能夠分別是非善惡。所謂實理,就是真實地認知到什麼是對的,真實地認知到什麼是錯的。古人有捐軀獻身的,假如不是從本心真實見得是非,怎能大義凜然慷慨赴死?應當是是真的認識到生命不如道義重要,苟且活著不如慷慨赴死心安。所以古代有殺身成仁的人,也只是為了成就內心對道義的實在認知而已。
郭大人所言甚是
納粹治下猶太人,如果聽到一個猶太人,用刀重創一個蓋世太保再自隊身亡,有咩反應?

處長有士啤呔
狗嚟啫同狗講人話?
一名女警涉偷竊名牌圍巾及朱古力後,在停職及案件調查期間再次犯案,並攜帶鎅刀威嚇店員
但不論係政見定人性問題
其實都唔撚關警察事
縮返入你老母林奠個閪度先啦
唔好攞721同梁健輝先生去比
根本兩者唔同
就係有人性先向死者致敬

你明唔𠃊明乜嘢叫:
人人得而誅之呀,死黑警
721 唔出聲
共產黨講人性
一個平民勇敢向恐怖份子揮刃跟住殉道

實在太崇高太得人尊敬
但會係其他狗呀,曱甴呀之類啦
同班冇人性嘅死支共匪講人性?
在將軍澳尚德邨停車場墮下重傷的科大生周梓樂,延醫五日在前日(8日,星期五)早上離世,當晚各區都有悼念活動,後演變為警民衝突。其中在屯門警民對峙期間,有警員向示威者大叫

「我哋今晚開香檳慶祝啊」。

就係因為人性問題, 所以先值得稱許為烈士, 受制裁人士今次講啱
有人性就唔會做黑警啦, 食屎狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞