[跳大制] 要搵咩師傅?

63 回覆
0 Like 0 Dislike
你去影下個電箱上嚟先啦
你再睇下電箱入面邊條MCB跳左咪知囉
😒😒你睇番d內文先。
再完再番黎留言丫 唔該
掉撚哂的支那家電咪得囉
先check清楚你話跳掣個間房嘅circuit係淨係for個間房,冇ring埋去第二間房/其他野...跟住你話已經甩哂所有插頭的話仲跳嘅,直接關左個條掣,睇下仲有冇跳其他掣
仲跳有的話,繼續你嘅方法甩插蘇,甩到唔跳為止,如果甩哂都仲跳就可能係喉裡面嘅電線短路
仲有一個問題就係,你個MCB箱係用RCB(水總)定係RCBO(獨立水氣掣)? 同埋係跳邊條,如果係跳水總的話,唔一定係間房出事
你淨係講跳左制
同埋你點知個房跳左姐
除非你間房有電箱姐
其實我估到佢因咩事跳
如果係公居屋個環境
同類情況我見過幾次
處理方法好簡單
不過我諗樓主都係需要比錢人賺下
屋企會跳制主要都係2個原因
1. 電線老化
2. 有個位入左水short circuit
樓主自己諗辦法啦
一千幾百實要比出嚟
舊時有,用圓腳15a
屌你老母你電話無鏡頭?
啲人話香港係文化沙漠
依家咁睇啾根本係無稽之談
大家對文字嘅熱愛係超越世上任何一種情感
就算喺一個講跳制嘅post都可以一張圖都無
單純咁去用文字嚟交流
好純真好超脫
跳制都係幾樣野,overload, short circuit, earth leakage/fault...有心搵源頭有幾難?
有無拍過啲制嘅tripping curve?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞